U.S. Marine Corps vrea să joace un rol important în lupta împotriva submarinelor Chinei și Rusiei

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 5 noiembrie, publicația americană The Drive a informat că generalul David Berger, comandantul Marine Corps (infanteria marină americană), a expus recent o viziune îndrăzneață pentru această categorie de forțe armate privind adaptarea la o nouă misiune, lupta antisubmarin (ASW). În ultimii ani, generalul a mai inițiat o revizuire dramatică a trupelor sale, inclusiv eliminarea unităților de blindate grele și de tancuri.

„Pe măsură ce capacitățile de război submarin chineze și ruse continuă să se îmbunătățească, logistica și alte operații de sprijin pentru forțele ASW din SUA vor crește în importanță”, a scris Berger într-un articol publicat în ediția din noiembrie 2020 a revistei Proceedings. „Integrarea operațiilor ASW pe mai multe domenii în noul concept al operațiilor expediționare de bază avansată (EABO) ale Marine Corps ar putea permite forței comune să își susțină sau să-și lărgească avantajul în ASW.”

Detaliind noile posibilități de acțiune ale infanteriei marine, generalul David Berger a precizat că în prezent dronele nu numai că pot efectua supravegherea vizuală a submarinelor, ci pot și să primească semnale de la balizele speciale sau de la alți senzori speciali dispuși pe avioane și elicoptere.

Berger susține utilizarea versiunii UAV-ului de luptă MQ-9 Reaper (“Sea Guardian”), special concepute pentru misiuni navale, din care Marine Corps a primit deja două unități și pe care personalul a început pregătirea pentru operarea în luptă.

Youtube video image

În 2017, marina SUA a testat MQ-9 Reaper ca parte a unui exercițiu antisubmarin. Pentru acest exercițiu, UAV-ul a fost echipat cu un sistem de recepție a semnalului de la balizele sonare fabricate de Ultra Electronics și cu un sistem de procesare a semnalului fabricat de General Dynamics Mission Systems - Canada. Ambele sisteme au făcut posibilă primirea semnalelor transmise de senzori acvaticii, analiza acestora de către o dronă și trimiterea către operatorul situat la sute de kilometri distanță.

UAV-ul a fost, de asemenea, echipat cu un radar Lynx pentru cercetarea și stabilirea situației navale la suprafeței apei și o stație optoelectronică pentru detectarea și clasificarea țintelor de suprafață.

Anterior se anunțase că Forțele Navale ale SUA au renunțat la versiunea navală a MQ-9 Reaper, în favoarea unei alte drone - MQ-4C Triton. Se pare însă că, indiferent de aceasta, “Sea Guardian” va fi în serviciul Marine Corps, care are în vedere opțiunea de a echipa drona cu arme specifice luptei antisubmarin, inclusiv cu lansarea sonarelor de mici dimensiuni cu ajutorul dispozitivelor plasate sub aripi.

MQ-9 Reaper cântărește 4,7 tone, are o lungime de 11,6 metri și o anvergură a aripilor de 21,3 metri. Are șase puncte de acroșare pentru transportul a 682 kg de arme. Viteza maximă a vehiculului este de 400 de kilometri pe oră, iar durata maximă a zborului este de 15 ore.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel