U.S. Army începe testarea operațională a noilor vehicule de luptă M10 Booker

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tragere reală cu cel mai nou și mai modernizat vehicul de luptă al U.S. Army, M10 Booker, în cadrul unei ceremonii de inaugurare la baza Aberdeen Proving Ground, la 18 aprilie 2024. Sursa Foto: Armata SUA/Christopher Kaufmann.
Tragere reală cu cel mai nou și mai modernizat vehicul de luptă al U.S. Army, M10 Booker, în cadrul unei ceremonii de inaugurare la baza Aberdeen Proving Ground, la 18 aprilie 2024. Sursa Foto: Armata SUA/Christopher Kaufmann.

La 9 iulie 2024, Divizia 82 Aeropurtată a Armatei SUA a început testarea și evaluarea operațională militară a M10 Booker. Acest vehicul de luptă, cunoscut anterior sub numele de Mobile Protective Firepower (MPF), reprezintă o completare esențială a arsenalului armatei, conceput pentru a spori puterea de foc și manevrabilitatea unităților aeropurtate și de infanterie ușoară.

Testele operaționale, care au început astăzi, marchează o etapă crucială în integrarea M10 Booker în serviciul activ de luptă al armei SUA, potrivit ArmyRecognition.

Testele cuprind o gamă largă de activități, inclusiv familiarizarea cu noile echipamente, exerciții cu foc real și manevre tactice care implică parașutiști. Aceste activități vizează validarea performanței, fiabilității și adecvării vehiculului pentru diverse scenarii de luptă.

Blindatul M10 Booker a fost proiectat pentru a oferi sprijin imediat, prin foc direct, unităților de infanterie angajate în luptă. Misiunea sa principală este de a distruge sau neutraliza buncărele inamice, cuiburile de mitraliere, vehiculele blindate ușoare și alte poziții fortificate care reprezintă o amenințare pentru trupele terestre. 

În luna aprilie, după cum a precizat şi DefenseRomânia, U.S. Army a luat oficial în primire primul vehicul de luptă M10 Booker. Evenimentul a fost marcat de o ceremonie la baza Aberdeen Proving Ground din Maryland.

Proiectat de General Dynamics Land Systems, M10 este un vehicul de luptă menit să facă față amenințărilor terestre pe un câmp de luptă modern. 

Numele vehiculului onorează doi soldați înrolați ai armatei: Soldatul Robert D. Booker, care a primit Medalia de Onoare, care a pierit în cel de-al Doilea Război Mondial, și sergentul Stevon A. Booker, care a murit din cauza rănilor suferite în timpul Operației Iraqi Freedom.

Operatorii și personalul responsabil cu întreținerea blindatelor utilizate de U.S. Army sunt gata de ceva timp să înceapă instruirea cu noile vehicule de luptă, perioada care va dura până în august-septembrie, a declarat la 9 mai pentru Breaking Defense directorul echipei de testare pentru vehiculele de luptă de nouă generație, generalul de brigadă Geoffrey Norman.

 

Blindatul M10 Booker a fost proiectat pentru a avea o mobilitate ridicată în zone greu accesibile

 

M10 Booker, cunoscut anterior sub numele de Mobile Protective Firepower (MPF), este un nou vehicul de luptă pe șenile al armatei americane care a fost proiectat și dezvoltat de compania americană GDLS (General Dynamics Land Systems) pentru a spori capacitățile de luptă pentru brigăzile de infanterie a armatei americane.

Este dificil ca M10 Booker să fie considerat un vehicul militar complet nou, creat de la zero. Șasiul tancului ușor este identic cu cel al transportorul blindat de trupe ASCOD de la General Dynamics, care este folosit şi de IFV-urile Pizarro, Ulan și Ajax. Sistemul de control al focului și o serie de alte componente sunt aceleaşi pe care le găsim şi pe tancul M1A2 Abrams SEPv3.

Armamentul principal al M10 Booker este format dintr-un tun de 105 mm, care este capabil să tragă proiectile de tip HEAT și APFSDS, ceea ce îi oferă capacitatea de a ataca o varietate de ținte, inclusiv blindate și fortificații inamice. Tancul dispune, de asemenea, de o mitralieră de 7,62 mm. Trapa comandantului este, de asemenea, echipată cu o mitralieră de 12,7 mm.

M10 Booker a fost proiectat pentru a avea o mobilitate ridicată în zone cu terenuri greu accesibile. Este propulsat de un motor diesel care asigură o viteză maximă de aproximativ 65 km/h, ceea ce îl face rapid pentru un vehicul blindat. Autonomia sa este de aproximativ 480 km (300 de mile).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel