U.S. Army a primit al doilea sistem de rachete Mid-Range Capability: După 30 de ani de aşteptare, militarii americani pot să utilizeze versiunea terestră a Tomahawk

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În ianuarie 2024, U.S. Army a primit o a doua baterie a unui sistem de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune (Mid-Range Capability, sau MRC), care a primit numele oficial Typhon. Acest sistem este special prin faptul că poate lansa două tipuri de rachete - Tomahawk în versiunile Block IV și Block V cu o rază de lansare de până la 1.800 de kilometri și SM-6, pentru lovirea unor ținte terestre, raza de lansare, în acest caz, fiind de 460 de kilometri. Cea de-a doua baterie Typhon va face parte, de asemenea, din 1st Long-Range Fires Battalion of the 1st Multi-Domain Task Force (MDTF), după cum se precizează într-un comunicat al U.S. Army.

U.S. Army a primit primul prototip al unei bateriei a sistemului de rachete MRC (Mid-Range Capability) la sfârşitul anului 2022. Acum, la început de 2024, U.S. Army a primit o a doua baterie a acestui nou sistem de rachete.

MRC a fost gândit ca un sistem de rachete cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune intermediară - să răspundă nevoilor U.S. Army în materie de sisteme de rachete care să acopere golul lăsat între rachetele de precizie Striker și armele hipersonice cu rază lungă de acțiune.

Sistemul de rachete "Typhon" - cu lansare de la sol - este derivat din sistemul cu lansare verticală Mk 41 al Marinei SUA. Acesta va putea lansa atât rachete SM-6 (în rol de atac terestru), cât și rachete de croazieră Tomahawk.

Construit pe baza sistemelor de rachete actuale ale U.S. Navy, MRC oferă acea capacitate de atac la care U.S. Army a renunţat odată cu punerea în aplicare a Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF) în 1987.

Armata SUA a primit prima baterie a sistemului Typhon în decembrie 2022, iar nivelul complet de pregătire pentru luptă a fost atins abia în iulie 2023. Bazându-ne pe imaginile accesibile publicului, o baterie a complexului Typhon este formată din patru lansatoare mobile, o instalație de realimentare cu rachete și un post de comandă mobil (Block Operations Center).

Youtube video image

Astfel, în același timp, putem obține un răspuns la întrebarea dacă americanii dispun acum de lansatoare terestre pentru rachetele Tomahawk, câte sunt și cât timp este nevoie pentru ca toate să fie declarate operaţionale.

Răspunsul este da, dar numai 8 unități pot lansa o salvă totală de până la 32 de rachete în total, sau până la 16 rachete cu o singură baterie; în cazul primei baterii a fost nevoie de șase luni pentru a fi considerată operaţională. În același timp, merită precizat și faptul că SUA intenționează să desfășoare sistemul Typhon tocmai în zona de responsabilitate militară din Pacific.

Am mai vorbit deja despre caracteristicile complexului de rachete Typhon al armatei americane, așa că vom repeta pe scurt. Caracteristica principală este că acest sistem este primul din ultimii 30 de ani care le permite americanilor să folosească Tomahawk în versiunea terestră.

O particularitate aparte o reprezintă designul sistemului Typhon. Pentru a crea acest complex de rachete, inginerii americani au "transplantat" pe un șasiu cu roți patru module de la sistemul de rachete antiaeriene Mark 41, care este în dotarea distrugătoarelor U.S. Navy, iar sistemul de control al focului Typhon are la bază sistemul de luptă Aegis. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel