U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider, chiar dacă este nevoie de un număr mult mai mare

S.I. Catalin |
Data publicării:
Prima imaginie cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare. Sursa Foto: USAF/Edwards Air Force Base.
Prima imaginie cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare. Sursa Foto: USAF/Edwards Air Force Base.

U.S. Air Force face față unei provocări majore prin dezvoltarea B-21 Raider, un bombardier stealth de ultimă generație menit să opereze în spații aeriene foarte bine apărate.  Brandon J. Weichert, analist de securitate la prestigioasa revista americana National Interest, subliniază că, deși bombardierul B-21 are caracteristici impresionante, Forțele Aeriene ale au nevoie de aproximativ 300 de astfel de bombardiere pentru o desfășurare optimă. Cu toate acestea, este probabil să obțină doar aproximativ 100 în următorul deceniu. 

Constrângerile financiare sunt principalul motiv pentru acest deficit. Analistul Brandon J. Weichert subliniază că, având în vedere limitările bugetare și peisajul în schimbare al războiului, Forțele Aeriene ale SUA trebuie să consolideze capabilităţile bombardierului B-21 cu drone de nouă generație și să investească în arme hipersonice. "B-21 este o investiție vitală pentru susținerea dominației aeriene a SUA", spune el.

B-21 Raider este pregătit să fie principalul atu al Americii în potențiale conflicte între mari puteri, fiind capabil să țintească orice amenințare convențională sau nucleară la nivel mondial.

Amintim că, şeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul David W. Allvin, a declarat la 16 aprilie 2024 în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului (SASC) că Forțele Aeriene ale SUA (USAF) nu vor cumpăra mai mult de 100 de bombardiere strategice B-21 Raider, deoarece s-ar putea să vină cu ceva mai bun până când toate aceste aeronave vor fi construite.

În timp ce B-21 "este viitorul forței noastre în materie de bombardiere", Allvin a declarat în fața SASC că o tehnologie mai modernă și mai eficientă ar putea apărea înainte ca producția prevăzută pentru B-21 să fie finalizată, ceea ce face ca Forțele Aeriene să ezite să se angajeze să cumpere mai multe deocamdată.

O sută de B-21 "este programul record", a spus Allvin. Compania Northrop Grumman este contractorul principal al programului B-21.

"Cred că nu vom ajunge la acest număr decât probabil la mijlocul anilor 2030 și după", a spus el. "Cred că există și alte progrese tehnologice pe care le vom vedea pentru a putea crește acest număr și pentru a avea o combinație mai bună... înainte de a ne angaja ca aceasta să fie platforma" care va servi drept coloană vertebrală a viitoarei flote de bombardiere.

Cu toate acestea, dacă Forțele Aeriene ale SUA nu vor avea o flotă de cel puţin 300 de bombardiere B-21 Raider, număr necesar pentru a obține un rezultate remarcabile pe câmpul de luptă, ar trebui să ia în considerare alocarea unei sume mult mai mici pentru dronele de nouă generație care pot lucra alături de aceste aeronave strategice

În plus, Forțele Aeriene ale SUA, împreună cu forţele terestre și alte ramuri militare, trebuie să își pună în comun resursele pentru a dezvolta atât arme hipersonice ofensive, cât și sisteme robuste de apărare aeriană  împotriva sistemelor hipersonice inamice. 

Ideea că B-21 este o pierdere de timp sau de bani este pur și simplu nefondată. Acest bombardier este, fără îndoială, cel mai avansat din lume. Dacă SUA se angajează să construiască rapid cel puțin 300 de astfel de unități, va câștiga în mod incontestabil atenția întregii lumi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel