U.S. Air Force a acordat companiilor General Electric, Pratt & Whitney, Boeing, Lockheed Martin și Northrop Grumman, câte un contract în valoare de până la 975 de milioane de dolari pentru a realiza faza de prototip a programului Next Generation Adaptive Propulsion (NGAP), potrivit unui comunicat al Departamentului american al Apărării.
După cum precizează publicaţia Defense News, atribuirea acestor contracte marchează o schimbare majoră la nivelul industriei aeronautice din SUA, deoarece dezvoltarea de motoare pentru avioane de luptă era până acum dominată de companiile GE Aviation și Pratt & Whitney, deținută de Raytheon Technologies.
Forțele Aeriene ale SUA au declarat că lucrările la aceste motoare prototip - inclusiv proiectarea, analiza, testarea platformei, testarea prototipului de motor și integrarea sistemului de arme - ar trebui să fie finalizate până în iulie 2032.
Motoarele de tipul celor dezvoltate de Pratt & Whitney și General Electric Aviation folosesc tehnologii avansate, cum ar fi un al treilea flux de aer (n.r. motoare cu triplu flux), pentru a îmbunătăți eficiența combustibilului, propulsia și autonomia.
SUA dezvoltă NGAD după succesul F-22 și F-35
Viitorul program secret de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene americane (USAF) ar putea fi cel mai scump program de avioane din istorie.
În mediul tehnico-militar se apreciază, deși nu există confirmări oficiale, că Lockheed Martin lucrează la un avion de recunoaștere hipersonic sau/și poate fi, de asemenea, dezvoltatorul nedezvăluit al avionului de luptă secret de generația a VI-a, cunoscut sub acronimul NGAD (Next Generation Air Dominance), despre care, în septembrie 2020, secretarul-adjunct de la Forțele Aeriene, Will Roper, a anunțat că un prototip deja a zburat, iar performanțele au depășit așteptările.
Ceea ce se știe sigur, este că NGAD va înlocui aeronavele F-22 și că în misiunile sale va fi însoțit de drone autonome de luptă.
Înlocuirea lui F-22, considerat cel mai bun avion din lume, deși este cel mai vechi dintre aeronavele de generația a cincea, necesită un avion cel puțin la fel de capabil
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News