Compania Raytheon, selectată de U.S. Air Force pentru a dezvolta rachete de croazieră hipersonice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale SUA au acordat, săptămâna trecută, un contract în valoare de 985 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies pentru dezvoltarea și testarea unor rachete de croazieră hipersonice. Prin acordarea acestui contract, U.S. Air Force intenţionează să treacă programul Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM) din faza de proiect pilot în etapa de dezvoltare şi testare. De asemenea, îşi propune să reducă şi numărul companiilor angajate în dezvoltarea de arme hipersonice, de la trei la una.

În cadrul acordului, programul HACM va prelua proiectul prototip de rachetă dezvoltat de Raytheon și îl va pregăti pentru a fi integrat pe un avion de luptă, au precizat săptămâna trecută Forțele Aeriene ale SUA într-un comunicat de presă.

Forțele Aeriene ale SUA au precizat că modelul de rachetă hipersonică, dezvoltat în cadrul programului HACM, va fi lansată din aer - de pe un avion de luptă - şi va putea lovi obiective inamice de importanță strategică, evitând raza de acțiune a apărării aeriene.

U.S. Air Force speră să aibă rachete hipersonice care să poată fi folosită în luptă până în anul 2027.

Armele hipersonice, precum cele dezvoltate în cadrul programului HACM, pot zbura cu o viteză de până la cinci ori viteza sunetului și pot fi manevre în timpul zborului, ceea ce le face greu de interceptat și doborât de inamic.

Mediul operațional hipersonic implică o expunere intensă la șocuri, vibrații, căldură și șocuri termice, astfel încât sistemele de ghidare și navigație trebuie să fie îmbunătăţite pentru a rezista unor astfel de condiții de operare severe.

Într-un viitor război împotriva unui adversar cu o apărare aeriană avansată, cum ar fi China, o rachetă hipersonică ar putea fi folosită pentru a lovi ținte de importanta strategică aflate dincolo de aceasta.

Un avion de vânătoare înarmat cu o astfel de rachetă ar putea zbura până la limita unde ar putea fi interceptat de apărarea adversarului și apoi poate efectua în siguranţă lansarea.

"HACM este un exemplu puternic de dezvoltare și integrare a capacităților de luptă alături de partenerii noștri încă de la început", a declarat șeful Statului Major al U.S. Air Force, generalul Charles Brown.

Contractul marchează sfârșitul a mai mult de un an de competiție între principalii contractori din domeniul apărării pentru a dovedi că modelul lor de rachetă hipersonică funcţionează cel mai bine.

Forțele Aeriene ale SUA și Australia au făcut echipă în 2020 pentru a dezvolta prototipuri de rachete de croazieră hipersonice cu în cadrul unui acord bilateral numit Southern Cross Integrated Flight Research Experiment (SCIFiRE).

În iunie 2021, Forțele Aeriene ale SUA au acordat mai multe  contracte, în baza acordului SCIFiRE, către companiile Raytheon, Boeing și Lockheed Martin pentru a-și finaliza proiectele preliminare pentru o rachetă de croazieră hipersonică.

Forțele Aeriene ale SUA au precizat în comunicatul de joi că SUA și Australia vor continua să colaboreze la proiectarea și dezvoltarea HACM în cadrul acordului SCIFiRE.

O parte a acestei colaborări continue va include utilizarea infrastructurii de testare din Australia pentru primele teste de zbor ale HACM.

Lipsa unei infrastructuri pentru testarea rachetelor hipersonice a fost un obstacol major în calea dezvoltării acestor arme în Statele Unite, au declarat la începutul acestui an reprezentanţii companiilor americane de apărare, în fata Pentagonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel