Turelele UT30 MK2 de pe Piranha 5 ale Armatei României vor fi produse în România, dar același model va echipa și mașina de luptă Redback

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania
Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

Mașinile de luptă ale infanteriei (IFV) Redback, care vor ajunge în dotarea Australiei în programul Land 400, vor fi dotate cu turele UT30 MK2. Exact același model care va fi integrat și pe transportoarele Piranha 5 ale României.

Turelele T30 MK2, produse de gigantul israelian Elbit Systems, vor fi integrate pe mașinile de luptă Redback ce vor intra în dotarea Australiei.

Redback a fost dezvoltat pentru programul Land 400 al Australiei, pe care l-a și câștigat, în cooperare cu industria locală.

Interesant e că același model de turele se regăsesc și pe transportoarele blindate Piranha 5 din dotarea Armatei României. 

Mai mult, turelele pentru Piranha 5 sunt produse de Elbit în România, unde deține mai multe fabrici iar turelele sunt produse și pentru export. Nu știm însă dacă cele care vor ajunge pe mașinile de luptă Redback ale Australiei vor fi „made in Romania” sau componente vor fi produse la noi.

De precizat că în urmă cu aproximativ un an Elbit Systems a anunțat că i-a fost atribuit un nou contract, în valoare de 120 de milioane de dolari, pentru furnizarea de turele pentru transportoarele Piranha 5 ale Armatei României.

Mai exact, acestea vor fi produse la Bacău, la subsidiara sal Elmet International Bacău.

Turelele UT30 MK2 sunt din categoria turelelor ușoare cu un tun de 30 mm automat. Potrivit celor de la Elbit, turelele sunt fără operator și au capacități de ultimă generație de identificare a țintelor, dar și a controlului focului. Integrează sisteme de luptă și de afișare pentru o eficacitate mărită, precum și senzori moderni.

Însă pe lângă turelele UT30 MK2, Elbit produce în România și mitraliere RCWS de mare precizie, de 12,7 mm și sistemele computerizate de mortier SPEAR (de 120 mm), toate complet integrate la bordul transportoarelor Piranha 5.

 

Piranha 5, un program de succes. Următoarea țintă importantă a României e înzestrarea cu mașini de luptă ale infanteriei

 

2. Trageri re... (piranha-v-tragere_38215500.jpg)

Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN

Bindatele Piranha 5 sunt construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

România a atribuit GDELS un acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic.

Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Informația a fost anunțată încă de la finalul anului 2022 de către DefenseRomania, dar nu era atunci oficială.

În acest an România intenționează să demareze și programul de înzestrare cu mașini de luptă ale infanteriei (MLI). Valoarea programului va depăși 2.4 miliarde de euro.

CITEȘTE ȘI: România deține unul din cele mai complexe centre de comandă din lume, dezvoltat și construit în România de Elbit Systems (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel