Cea mai recentă inovație a tancului T-90M este îmbunătățirea protecției turelei cu un sistem format dintr-o ”cușcă” metalică și blocuri explozive Kontakt-1 - așa-numitele ERA (Explosive-Reactive Armor). Cele două elemente sunt montate deasupra și pe lateralele turelei, pentru o protecție suplimentară a vehiculului de luptă.
Mai multe fotografii ale acestui supliment au fost distribuite pe canalele rusești Telegram. Introducerea cuștilor pe vehiculele blindate rusești datează de la sfârșitul anului 2021, coincizând cu o acumulare dinainte de război, ca răspuns la amenințarea reprezentată de munițiile și dronele de tip loitering munition, care rămân ore întregi în aer, până la identificarea unei ținte, după care lovesc.
Foto: T-90 / Twitter
Deși a fost percepută inițial ca o potențială apărare împotriva rachetelor ghidate anti-blindaj capabile de atacuri în partea superioară, eficacitatea cuștii împotriva unui astfel de atac cu rachetă rămâne incertă.
Rămâne de văzut care va fi eficacitatea, având în vedere că, așa cum remarca și portalul Bulgarianmilitary, sistemul ERA este cel mai eficient atunci când este poziționat în plan înclinat (iar aici pare că blocurile reactive sunt amplasate la 90 de grade). De asemenea, publicația atrage atenția că sistemul a adaugă o greutate care probabil va afecta mobilitatea atât a tancului T-90M, deja greu, cât și a mecanismelor de rotație a turelei.
Cu toate acestea, diferite versiuni ale cuștii s-au dovedit a fi o apărare eficientă împotriva dronelor kamikaze mai mici, iar o astfel de improvizație este folosită de ambele părți. Cușca devine acum un plus comun la capacitățile defensive ale vehiculelor blindate. De asemenea, în războiul din Gaza, IDF a trimis tancuri cu astfel de dispozitive montate pe turelă (cuști de plasă, fără sisteme reactive de tip ERA), acestea fiind folosite și pe buldozere militare.
Armura reactivă explozivă (ERA), văzută mai ales pe tancurile rusești, a fost instalată chiar și pe tancurile Leopard văzute în conflictul în curs din Ucraina.
Decizia ucrainenilor de a instalat armură reactivă pe o parte dintre tancurile primite din Occident are însă un precedent - remarcă publicația citată - Grecia fiind prima țară care a instalat astfel de dispozitive pentru creșterea protecției frontale, a carenei și a turelei tancului.
”Tancul de producție germană Leopard 2A4 din dotarea Greciei a fost echipat cu un set de blindaj reactiv exploziv permanent, cunoscut sub numele de protecție dinamică în Rusia. În mai, Grecia a adus în atenția publicului tancurile Leopard 2A4, toate având o protecție îmbunătățită a blindajului direct din fabrică. Îmbunătățirea vine prin setul de armură ASPIS Modular NG-MB, inclus în tancurile grecești ca pachet standard”, mai arată Bulgarian Military.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News