Turcii se mișcă bine: Un radar AESA dezvoltat 100% de industria turcă, integrat pe F-16. Primul zbor al unui F turcesc cu noul radar a avut deja loc

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon al Turciei. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon al Turciei. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

AESA Aircraft Nose Radar e noul radar dezvoltat 100% autohton de industria turcă, potrivit presei din Turcia. Radarul a fost dezvoltat pentru F-16 și, se pare, a fost integrat cu succes iar primul zbor a avut loc. Dar radarul nu se va limita doar la F-16.

La finalul lunii martie publicația turcă Daily Sabah anunța că noul radar, care „a fost dezvoltat în întregime folosind resurse interne” de către compania turcă Aselsan, a fost testat cu succes. Potrivit sursei citate, radarul urmează să fie implementat nu doar pe avioane de luptă, dar și pe drone.

CEO-ul Aselsan, Ahmet Akyol, a evidențiat versatilitatea tehnologiei AESA, subliniind aplicarea acesteia în diferite domenii militare, inclusiv aerian, terestru și maritim.

Șeful Aselsan a precizat că dezvoltarea locală a unui radar AESA permite Turciei să mențină controlul deplin asupra tehnologiei și datelor, asigurând cel mai înalt nivel de securitate și cele mai moderne capabilități.

Un radar AESA e de de fapt un radar Active Electronically Scanned Array. Radarul emite pe multiple frecvențe simultan și are o capacitate superioară de detecție imediată a țintelor. Avioanele celor mai puternice armate din lume dispun de astfel de radare de ultimă generație.

 

Primul zbor a fost un succes. Dar noile radare AESA dezvoltate 100% de industria turcă nu vor fi integrate doar pe avioanele F-16

 

2. -imagine fara descriere- (f_16_turcia_53648300.jpg)

Potrivit sursei, radarul AESA Aircraft Nose integrat pe un F-16 a efectuat cu succes primul zbor. Noul radar promite să îmbunătățească semnificativ capacitățile aeronavelor de luptă.

Radarul va fi integrat și pe avionul tucesc Hurjet, dar și pe viitorul avion de generația a 5-a al Turciei, e vorba de programul Kaan. Kaan, cunoscut și sub denumirea de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) e de departe cel mai ambițios program din istoria industriei de apărare din Turcia.

Totodată, radarul se va regăsi și pe diferite platforme de tip UAV.

Astfel, noile drone Akıncı și ANKA-3 vor beneficia și ele de radarul AESA Aircraft Nose.

Turcii mai precizează că pregătirile pentru producția de masă a radarului au fost deja finalizate. Radarul va fi produs la sediul companiei din Ankara.

Radarul a fost dezvoltat în cadrul programului Ozgur care își propune modernizarea avioanelor F-16 în versiunea Block 30 deținute de Turcia.

Despre programul Ozgur a scris intens și DefenseRomania în utlima perioadă. Astfel, în vara anului trecut Turcia a lansat a doua fază a programului local Ozgur 2 pentru a-și moderniza flota de avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

3. Avioane F-... (f-16-turcia-baza-malbork_53418000.jpg)

Sub conducerea președinției pentru industriile de apărare, Ankara își propune să modernizeze F-16 Block 30/40/50 din dotarea forțelor sale aeriene. Acest program este în curs de implementare din 2022.

Turcia are în prezent 30 de avioane F-16 Block 30 C, 117 avioane Block 40 și 110 avioane Block 50.

Actualizările Block 30 includ, pe lângă radarele AESA, integrarea bombelor mici, rachetelor aer-aer Gokdogan și Bozdogan, kit-urilor de ghidare pentru muniție HGK.

Actualizările la F-16 Block 40/50 includ upgrade-uri structurale, pe lângă majoritatea îmbunătățirilor aduse la F-16 Block 30.

CITEȘTE ȘI: Turcia s-a săturat să aștepte F-16 și vrea să cumpere 40 de avioane Eurofighter. Turcii mai trebuie să convingă o singură țară să spună „da”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel