Studiul de cercetare realizat de Areda Survey și citat de cotidianul turc Daily Sabah arată că aproximativ 90.3% dintre cei intervievați consideră că NATO nu ar fi alături de Turcia în cazul unei agresiuni militare împotriva statului turc.
Fără îndoială Turcia e un aliat-cheie în NATO, ținând cont și de poziționarea sa geografică. În pofida tuturor neînțelegerilor dintre turci și statele NATO din ultima perioadă a regimului Erdogan, Turcia are nevoie de NATO, iar NATO are nevoie de Turcia.
Și totuși, studiul citat arată că 51.7% dintre turci cred că NATO duce o politică de îndepărtare a Turciei, politică în care Alianța își urmărește doar propriile interese.
Totodată, întrebați despre o ipotetică invazie a Turciei, 55.7% dintre cei intervievați nu cred că aliații ar activa Articolul 5 din cadrul Tratatului și ar interveni militar în favoarea Turciei.
Turcia s-a alăturat celei mai puternice alianțe din istoria omenirii în anul 1952. Însă în pofida rolului esențial pe care Turcia îl are în regiune, în ultimii ani, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, Ankara s-a îndepărtat de valorile occidentale în care crede Alianța.
Turcii au acuzat în repetate rânduri aliații că nu îi susțin în lupta cu milițiile kurde, iar disputele cu Cipru sau Grecia - ultimul stat membre NATO - în Mediterana de Est, unde s-a ajuns inclusiv la incidente militare, nu mai au nevoie de nicio prezentare.
Nu în ultimul rând Turcia a decis să continue programul de înzestrare cu sisteme anti-aeriene rusești de tip S-400, în ciuda numeroaselor avertismente pe care le-a primit și în ciuda deciziei SUA de a exclude Turcia din programul F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News