Turcia vrea să trimită în spațiu 120 de sateliți și va avea propriul sistem GPS

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Airbus Defence and Space
Foto: Airbus Defence and Space

Cu banii obținuți din vânzarea dronelor, Turcia vrea să dezvolte propriul GPS.

În cadrul unei strategii care vizează asigurarea independenței sale extinse, Turcia lucrează pentru a-și consolida prezența spațială prin dezvoltarea industriilor de apărare și spațiale și prin promovarea inițiativelor inovatoare și tehnologiilor dezvoltate la nivel național.

În acest context, Selcuk Bayraktar, președintele consiliului de administrație al companiei turcești de industrii de apărare Baykar, a dezvăluit intenția companiei de a extinde programul spațial pentru a include un sistem de poziționare globală specific Turciei.

Bayraktar a declarat în marja unui eveniment special la Teknofest, singurul festivalul din Turcia centrat pe tehnologie spațială și de aviație, că "a avea propriul nostru GPS independent este foarte important și chiar strategic pentru suveranitatea noastră".

Planul companiei Baykar prevede lansarea a 120 de sateliți în spațiu până în 2030. Până acum au fost create primele două aparate care se așteaptă să fie lansate în curând, ca prim pas în demararea acestui proiect.

Sateliții vor fi instalați pe orbită joasă, în poziții fixe față de Pământ, pentru a permite crearea unui sistem de poziționare globală, iar în acest sens se lucrează în cooperare cu compania turcă Fergani Space.

Ambiția Ankarei de a-și crea propriul sistem vine după ce Turcia a reușit să-și asigure 80% din necesarul de apărare cu realizările din propria industrie.

Bayraktar a mai informat în recentele sale declarații de presă că finanțarea proiectului de construire a sistemului va fi din încasările din vânzarea de drone. Turcia a reușit să asigure 65% din vânzările de drone militare la nivel mondial, în 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel