Negocierile inițiate de partea greacă au reprezentat picătura care a umplut paharul și a copleșit răbdarea turcilor, care erau deja nervoși din cauza prezenței avioanelor franceze în estul Mării Mediterane și a întăririi aviației egiptene. Astfel, turcii au solicitat ajutorul Moscovei.
În prezent, conducerea ambițioasă a Turciei încearcă să schimbe status quo-ul din estul Mediteranei, care a apărut în urma celui de-al doilea război mondial. Turcii doresc să anexeze zăcămintele de petrol și gaze. Cu toate acestea, este puțin probabil ca planurile autorităților de la Ankara să reușească, deoarece marile puteri mondiale nu sunt de acord cu schimbarea granițelor general acceptate, decât ca urmare a războaielor.
În acest sens, a atras atenția o declarație a unui consilier din Ministerul de Externe al Turciei, Abdullah Agar, profesor la Universitatea Bahcesehir. Acesta consideră că, după achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, există o mare probabilitate ca Ankara să facă următorul pas și să cumpere de la Moscova avioane de vânătoare Su-35, chiar și din cele disponibile pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse. Turcii nu mai sunt interesați de avioanele de vânătoare americane de generația a cincea de tip F-35. Acest lucru se datorează faptului că Turcia, pur și simplu, nu va putea să le folosească, din cauza restricțiilor impuse de SUA. Washingtonul nu va permite ca Ankara să folosească avioanele de vânătoare F-35 împotriva aliaților NATO.
Agar a subliniat că președintele turc, Recep Erdogan, nu mai are aproape nici o alegere. Dar, în pofida divergențelor, Ankara nu va părăsi NATO. Chiar dacă turcii vor cumpăra nu numai avioane Su-35, ci și aeronave Su-57, acest lucru nu va avea un efect dramatic asupra relațiilor cu Statele Unite. Și americanii știu deja că turcii vor cumpăra 40 de avioane de vânătoare de tip Su-35 din Federația Rusă.
În același timp, expertul rus Aleksander Sitnikov nu are nicio îndoială că Ankara are nevoie de avioanele Su-35 pentru un „război al gazelor” cu Grecia și Egiptul. În același timp, avioanele rusești Su-35 nu vor deveni dominante în Forțele Aeriene ale Turciei, care sunt dotate cu 240 de avioane de vânătoare F-16.
Acesta este convins că o catastrofă economică este iminentă în Turcia, astfel că autoritățile vor să evite acest lucru și să preia zăcămintele de materii prime, în detrimentul altor țări. În plus, Erdogan se află sub presiunea naționaliștilor turci care visează la un „mare imperiu”. Drept urmare, retorica agresivă a lui Erdogan provoacă deja iritație absolută și, uneori, furie, în jumătate din planetă.
Comentariul autorului: Există deja anumite surse care apreciază că între Turcia și Federația Rusă a fost încheiat deja un contract pentru achiziționarea a 40 de avioane de vânătoare de tip Su-35. Potrivit acestora, nu este vorba despre versiunea Su-35S aflată în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, ci despre o versiune adaptată a aeronavelor, respectiv Su-35T.
Este posibil ca un contract în acest sens să fi fost încheiat între părți în timpul Forumului tehnico-militar internațional Armata-2020, care s-a desfășurat, în perioada 23-29 august, în localitatea Kubinka din Regiunea Moscova. La ediția forumului din anul 2019, au fost prezenți și președinții Federației Ruse și Turciei, Vladimir Putin și Recep Erdogan, care, între altele, au inspectat avioanele de vânătoare de tip Su-35 și Su-57.
În cazul în care autoritățile de la Ankara vor achiziționa avioane de vânătoare rusești de tip Su-35, aproape cu certitudine vor cumpăra, ulterior, și avioane de generația a cincea de tip Su-57. Acestea vor fi disponibile în versiunea integrală, cu motoare noi pentru etapa a doua de dezvoltare, începând din anul 2024.
În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că, în această săptămână, au apărut o serie de informații potrivit cărora Turcia și Federația Rusă au încheiat deja și un nou acord pentru achiziționarea unui lot suplimentar de sisteme de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Cumpărarea încă unui regiment de rachete antiaeriene de acest tip reprezintă o opțiune a primului contract, în baza căruia Federația Rusă a livrat Turciei, în anul 2019, două regimente de sisteme S-400.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News