Turcia va continua să sprijine Ucraina, chiar dacă are relații extinse cu Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Soldați turci și un portret al Mustafa Kemal Ataturk. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Soldați turci și un portret al Mustafa Kemal Ataturk. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a promis că țara sa va continua cooperarea cu Ucraina, chiar dacă relațiile ruso-turce sunt ”extinse”.

"Nu ne vom ignora principiile și relațiile strânse cu Ucraina, doar pentru că avem relații extinse cu Rusia. În multe ecuații dificile ca aceasta, facem orice ne cere spiritul vremii și securitatea noastră națională. Este o muncă grea, dar asta este diplomația”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu la ceremonia de închidere a Academiei virtuale Internaţionale de Securitate organizată de Asociaţia pentru Relaţii Internaţionale (UIK) de la Istanbul.

Poziția Turciei - de sprijin a Ucrainei, exprimată de Çavuşoğlu nu este o noutate, având în vedere nerecunoașterea anexării Crimeii de Rusia în 2014 și cooperarea avansată dintre Ankara și Kiev pe probleme de import-export militar.

Cu toate acestea, iminenta invadare a teritoriului ucrainean de către Rusia, extinderea, deși pragmatică, a cooperării militare dintre Ankara și Moscova, precum și tensiunile din interiorul NATO pe problema achiziției sistemelor S-400 de către Turcia, reclamau un update de ultimă oră a poziției Turciei privind Ucraina.

Astfel, Ankara se situează pe poziția oficială a NATO, de susținere a Ucrainei în disputa cu Rusia, deși șeful diplomației turcești o face elegant, dar atrăgând atenția că situația este una critică.

Rivalitățile Rusia – Ucraina și Rusia - NATO au atins cote „periculoase”, a declarat în Çavuşoğlu, care a evitat, totuși, să condamne Moscova.

 

Turcia intenționează să se implice în medierea conflictului dintre Rusia și Ucraina, având în vedere importanța sa în cadrul NATO

 

În acest sens, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, la finalul lui noiembrie, că Turcia ar putea media între Ucraina și Rusia pe fondul tensiunilor tot mai mari din regiune.

La rândul său, Çavuşoğlu a evidențiat faptul că NATO se transformă și încearcă să se adapteze, iar Turcia, cu a doua armată ca mărime în NATO și al cincilea cel mai mare contributor la operațiile și misiunile alianței, joacă un rol activ în aceste eforturi nord-atlantice.

Turcia nu își face iluzii privind contracararea Rusiei și consideră că NATO reprezintă în continuare cea mai bună soluție de securitate.

"Există eforturi ale unor țări de a prezenta UE ca o alternativă la NATO. Acest lucru este nerealist și neconstructiv. Indivizibilitatea securității transatlantice este principiul nostru fundamental", a declarat Çavuşoğlu.

Vorbind despre politica externă a Turciei, Çavuşoğlu a subliniat că Ankara urmărește o „politică externă realistă”, bazată pe folosirea cu precădere a inițiativei diplomatice, care ține cont de o geografie extinsă.

„Avem o abordare proactivă a diplomației, nu reactivă, fără a lăsa evenimentele să ne conducă”, a continuat șeful diplomației de la Ankara, accentuând faptul că Turcia, pe de o parte are deja pregătite răspunsuri la o paletă mare de evoluții, iar pe de altă parte a devenit un jucător mai activ, care vine cu propriile soluții.

Ministrul Çavuşoğlu atrage atenția că mediul de securitate s-a schimbat dramatic, dar mecanismele internaționale de rezolvare a crizelor au rămas aceleași de acum 80 de ani. Acesta aduce în discuție un nou posibil cadru de abordare a provocărilor, bazat pe o cooperare multilaterală – concept promovat în special de China.

„După Războiul Rece, competiția dintre marile puteri alimentează tensiuni în diferite regiuni precum Ucraina, Balcani, Marea Neagră, Taiwan și Marea Chinei de Sud. Efectele provocărilor relativ moderne precum schimbările climatice, terorismul, atacurile cibernetice, migrația ilegală și pandemia sunt resimțite peste tot”, a precizat Çavuşoğlu.

„În timp ce actualizările de software vin pe dispozitivele noastre mobile la fiecare câteva săptămâni, faptul că sistemul internațional nu a fost actualizat de 80 de ani face dificilă găsirea de soluții, în special la nivelul ONU”, a continuat șeful diplomației turcești.

Çavuşoğlu a subliniat că în primele zile ale pandemiei de coronavirus, „nevoia de multilateralism” a apărut din nou.

"Nu putem spune că pe acest drum s-a parcurs o distanță semnificativă în ultimul an. Cu toate acestea, vedem că unele concepte precum multilateralismul și solidaritatea ies în prim-plan, cel puțin la nivel de discurs", a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel