Turcia va trimite nave de război pentru a-și proteja navele care forează în apele Somaliei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Navă turcă din cadrul Grupului operativ pentru combaterea minelor în Marea Neagră. Foto: Simona Cojocaru @OfficialFacebook
Navă turcă din cadrul Grupului operativ pentru combaterea minelor în Marea Neagră. Foto: Simona Cojocaru @OfficialFacebook

Site-ul londonez Middle East Eye a relatat că Turcia va trimite nave de război pentru a monitoriza operațiunile de foraj petrolier în largul coastelor Somaliei executate de nava de prospecțiuni Oruc Reis.

Surse turce au declarat că Ankara intenționează să desfășoare două fregate și nave de război suplimentare pentru a securiza zona și a preveni pirateria și amenințările de pe continent. Turcia a început operațiunile de explorare petrolieră de-a lungul coastei Somaliei în urmă cu câteva luni, în cadrul acordurilor recent semnate.

Ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, a reamintit săptămâna trecută că compania turcă de petrol deține licență de extracție în trei zone din apele teritoriale somaleze, fiecare cu o suprafață de 5 mii de kilometri pătrați.

Pentru Mogadiscio, inițiativa reprezintă un pas semnificativ spre asigurarea potențialului său energetic în fața unor crize regionale precum cea în curs cu Etiopia. Turcia și Somalia au semnat un acord pentru explorare și foraj energetic în martie, consolidând în continuare relațiile bilaterale în urma acordului de apărare semnat luna precedentă.

Acordul, semnat la Istanbul între ministrul turc al Energiei Bayraktar și ministrul somalez al petrolului și resurselor minerale Abdirizak Omar Mohamed, urmărește exploatarea rezervelor de hidrocarburi din zona economică exclusivă a Somaliei, neutilizate de la prăbușirea guvernului somalez la începutul anilor 1990 și include și explorarea terenurilor.

Această evoluție urmează semnării în ianuarie a unui acord între Etiopia și Somaliland, care a acordat Etiopiei acces la porturile de-a lungul coastei cu vedere la Golful Aden, în schimbul recunoașterii independenței regiunii separatiste. Ca răspuns, Ankara a încheiat în februarie un acord cuprinzător de apărare navală cu Somalia, care autorizează Turcia să apere apele marine somaleze de terorism, piraterie și amenințări externe în următorii zece ani.

Acordul de explorare petrolieră semnat în martie cu Ankara, descris drept istoric de Middle East Eye, oferă Turciei dreptul de a dezvolta resursele marine ale Somaliei în zona sa economică exclusivă. Marina turcă este deja activă în largul coastei Somaliei și în Golful Aden, ca parte a unei misiuni multinaționale anti-piraterie din 2009.

Turcia, cu experiența sa în explorarea energiei offshore, demonstrată de descoperirea de gaze în Marea Neagră în 2020, este acum angajată în utilizarea gazelor pentru consumul casnic. Potrivit unor estimări ale Departamentului de Comerț al SUA, Somalia are rezerve de petrol și gaze de cel puțin 30 de miliarde de barili, dar exploatarea necesită investiții care ar putea dura între trei și cinci ani. În 2022, guvernul somalez a semnat un acord de explorare cu Coastline Exploration, cu sediul în SUA, pentru șapte blocuri offshore, urmând ca forajul să înceapă în 2025.

La rândul său, Somaliland, o regiune nordică care pretinde autonomie, dar care nu a obținut recunoaștere internațională (nici de la Mogadiscio), a semnat un acord de explorare cu Genel Energy din Marea Britanie în 2022. Forajul, care ar putea duce la descoperirea a 5 miliarde de barili de petrol, este estimat să înceapă până la sfârșitul anului. Mogadiscio a respins acordul, considerându-l ilegitim.

Potrivit Middle East Eye, acordul dintre Turcia și Somalia va necesita eforturi uriașe din partea turcă pentru explorarea și dezvoltarea resurselor, cu un cost potențial de cel puțin jumătate de miliard de dolari pentru explorare și câteva miliarde pentru dezvoltare continuă. În prezent, nu este clar dacă Turcia va căuta finanțare de la parteneri privați sau publici pentru a sprijini astfel de proiecte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel