După cum precizează publicaţia Air Recognition, pe 12 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a hotărât să aprobare pentru Grecia un acord de asistență tehnică pentru întreținerea motoarelor F100-PW-229 și echipamentele aferente pentru mentenanţa avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Elene, totul pentru un cost estimat de 233 milioane USD.
Cu ceva timp în urmă, Grecia a înaintat către Statele Unite o solicitare pentru piese de schimb și servicii de mentenanţa, necesare întreținerii ulterioare pentru motoarelor F100-PW-229 ale avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Elene. Acest acord va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat NATO, care este un partener important pentru stabilitatea politică din Europa.
Acordul va îmbunătăți capacitatea Greciei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, prin îmbunatăţirea calităţii serviciilor de reparaţii şi mentenanţa pentru motoarele aeronavele F-16 Block 52+/52+ Advanced.
SUA nu au răspuns solicitărilor Ankarei pentru vânzare de componente, necesare modernizării avioanele F-16 aflate în serviciul Forţelor Aeriene Turce
În toamna anului trecut, Turcia a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, împreună cu 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.
Modernizarea flotei actuale de avioane F-16 va fi crucială pentru Turcia până când va putea fie să construiască, fie să cumpere o aeronavă de ultimă generație.
Turcia susţine că a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, ca o compensaţie pentru excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter.
La scurt timp după solicitarea Turciei, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, a declarat că se opune cu fermitate vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, dar și a celor 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.
Tot anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, mai mulţi membrii Camerei Reprezentanților și-au exprimat „un sentiment profund de îngrijorare” cu privire la informaţiile apărute în mass-media occidentală, potrivit cărora Turcia ar putea cumpăra 40 de avioane F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.
Unsprezece congresmeni democrați și republicani de la Washington i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.
„Atâta timp cât președintele Erdogan își va continua proiectul expansionist în Estul Mediteranei, Turcia va continua să amenințe securitatea noastră națională și securitatea celor mai apropiați aliați ai noștri din regiune – Grecia, Israel și Cipru”, se preciza în scrisoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News