Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad

Iordan Nicolae |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei

Turcia și Qatar se îndreaptă pe mai mult de un front în Siria pentru a obține câștiguri politice și economice ca preț pentru sprijinul acordat facțiunilor armate care au răsturnat regimul președintelui Bashar al-Assad. Acestea încearcă să blocheze calea oricărei alte părți care ar putea concura cu ele în contractele de reconstrucție și infrastructură pentru facilități de servicii, în special în reabilitarea și exploatarea aeroporturilor siriene și accelerarea delimitării granițelor marine după ani de stagnare în acest dosar din cauza războiului civil și a disputei existente cu Assad.

Qatarul și-a menținut aceeași direcție în baza căreia a oferit un sprijin generos facțiunilor armate și a rămas aproape singura țară arabă care a refuzat să se angajeze în deschiderea arabă față de regimul sirian înainte de căderea acestuia.

Situația actuală dezvăluie o grabă a celor două țări aliate de a culege beneficiile sprijinului lor pentru noua conducere siriană, dar nu este clar dacă au căzut de acord pe această cale sau dacă vor concura de fapt pentru a împărți contractele de reconstrucție și a-și consolida influența în noua Sirie.

Șeful delegației Qatarului, care s-a întâlnit cu șeful administrației politice de tranziție, Ahmed Al-Sharaa (Abu Muhammad Al-Julani), a afirmat disponibilitatea țării sale de a sprijini Damascul și poporul sirian la diferite niveluri și în diverse domenii.

Doha a cerut marți să accelereze ridicarea sancțiunilor impuse Siriei, după ce facțiunile de opoziție au răsturnat domnia lui Bashar al-Assad pe 8 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Qatar, Majed Al-Ansari, a declarat într-o conferință de presă: "Solicităm intensificarea eforturilor pentru a accelera ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Siriei".

Invitația Qatarului a venit a doua zi după ce o delegație la nivel înalt a vizitat Damascul, unde duminică a fost redeschisă ambasada Qatarului, punând capăt unui boicot de 13 ani între cele două țări.

Al-Ansari a adăugat că "poziția Qatarului este clară", subliniind că "este necesar să se grăbească ridicarea sancțiunilor, având în vedere că motivele care au condus la impunerea lor nu mai există, iar ceea ce a dus la impunerea lor sunt crimele comise de regimul anterior".

Când conflictul a început în 2011, Qatarul a susținut puternic facțiunile de opoziție și, spre deosebire de alte state din Golf, nu a reluat relațiile diplomatice cu Siria în epoca lui Assad, care a fost răsturnat de o coaliție de facțiuni de opoziție condusă de Hay'at Tahrir al- Sham.

Qatarul, care a trimis luni o mare delegație la Damasc, a oferit asistență pentru a relua operațiunile pe aeroportul capitalei și pentru a asigura întreținerea acesteia în timpul fazei de tranziție, potrivit unui oficial din Doha.

Primul zbor de la căderea lui Bashar al-Assad a făcut legătura între aeroportul Damasc și Alep pe 18 decembrie, transportând 43 de persoane.

Țările occidentale încearcă să stabilească o abordare adecvată pentru a trata noua administrație din Siria și așteaptă să vadă cum își exercită autoritatea înainte de a ridica sancțiunile impuse Damascului.

 

Turcia vrea o colaborare extinsă cu Siria

 

De cealaltă parte, Ankara, care sprijină noile autorități siriene, a anunțat marți că este pregătită să ajute la reluarea zborurilor comerciale pe Aeroportul Damasc, după o propunere similară venită din partea Qatarului.

Ministrul turc al transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, a declarat într-un clip video postat pe contul său de pe platforma X: "Am prezentat un plan de acțiune. Ca un prim pas, vom colabora cu administrația aeroporturilor noastre naționale pentru a reporni Aeroportul Damasc", a spus el, explicând că o delegație turcă a fost trimisă pe Aeroportul Alep (nord), al doilea oraș al țării.

Potrivit lui Uraloglu, niciunul dintre cele două aeroporturi siriene nu este echipat cu un sistem radar pentru a monitoriza aeronavele și a determina locațiile acestora în spațiul aerian din jur. El a anunțat, de asemenea, că țara sa "își va face partea pentru a asigura funcționarea în continuare a căii ferate către Damasc", subliniind că Ankara dorește să "activeze potențialul comercial" cu Siria, cu care împarte o graniță de peste 900 de kilometri.

Ministrul turc al Transporturilor a spus că țara sa își propune să ajungă la un acord cu Siria privind demarcarea frontierelor maritime după formarea unui guvern permanent la Damasc. Turcia este în contact strâns cu noul guvern interimar de la Damasc care au inclus o întâlnire între șeful serviciilor de informații turce și ministrul de externe cu liderul de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa.

"Desigur, acolo trebuie stabilită mai întâi o autoritate... Cu siguranță chestiunea va fi pe agenda noastră, dar este greu de spus că este pe agenda actuală", adăugând că "acordul de demarcare a frontierei maritime va fi făcut în conformitate cu dreptul internațional, permițând celor două țări să determine puterile de explorare a petrolului și hidrocarburilor".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că Ankara va îmbunătăți relațiile cu Siria în domenii precum comerț, energie și apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel