Erdogan a amintit, în interviul difuzat luni, de acordul de cooperare militară şi de securitate semnat la sfârşitul lunii trecute la Tripoli de ţara sa şi Libia, subliniind că acesta permite "extinderea la maximum a teritoriului asupra căruia" au autoritate cele două state.
O astfel de iniţiativă ar irita însă Grecia, care a criticat acordul dintre Libia şi Turcia, apreciind că acesta încalcă "dreptul maritim internaţional şi frontierele maritime ale unor insule greceşti". Vineri, Grecia a anunţat expulzarea ambasadorului libian la Atena.
Preşedintele turc a menţionat în interviul citat că Turcia urmează să trimită o navă de foraj în Mediterana de est şi şi-ar putea extinde eforturile de explorare din Marea Neagră şi din apele internaţionale.
În largul Ciprului operează deja mai multe nave turceşti care caută petrol şi gaz, subiect de tensiuni între Uniunea Europeană, în care acesta este membru, şi Turcia, care a ocupat nordul insulei. La începutul lui noiembrie, UE a avansat în demersurile vizând impunerea de sancţiuni Turciei pentru astfel de foraje ilegale, adoptând oficial un cadru juridic pentru sancţionarea persoanelor implicate.
Vezi și: Grecia se teme că Turcia îi încalcă suveranitatea. Atena cere sprijinul NATO
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News