Turcia și Germania aduc un profit record companiei ruse Gazprom

Cătălin Costea |
Data publicării:

În prima jumătate a anului 2021, Gazprom a realizat un profit record de 9,8 miliarde de dolari. Compania a valorificat prețurile ridicate și a majorat exporturile către Europa, în principal către Turcia și Germania.

Publicitate

Datele au fost publicate de companie în raportul trimestrial întocmit în conformitate cu Standardul rusesc de contabilitate recunoscut (RAS - Russian Accounting Standards).

Creșterea se datorează în principal exporturilor de gaze către Europa de Vest, care s-a majorat cu 17,1 miliarde de metri cubi, până la 77,2 miliarde de metri cubi.

În același timp, Turcia și Germania s-au dovedit a fi principalii importatori de gaze rusești care au înregistrat o creștere semnificativă. Turcia și-a majorat achizițiile la 14 miliarde de metri cubi în prima parte a anului, reprezentând o creștere cu 300% față de perioada similară a anului anterior, iar Germania le-a majorat la 28 miliarde de metri cubi, respectiv cu 35% mai mult față de jumătatea anului anterior.

Un client cu potențial este considerată China. Aceasta a primit cu 3 miliarde de metri cubi mai mult în prima jumătate a anului, respectiv 4,6 miliarde de metri cubi. Volumul de aprovizionare crește pe măsură ce gazoductul Power of Siberia (cu o lungime de peste 2.000 km) își atinge capacitatea de proiectare. Anul acesta se așteaptă ca exporturile către China să crească la 10 miliarde de metri cubi, iar în 2025, la 38 de miliarde.

De asemenea, profitul Gazprom a fost stimulat de creșterea prețurilor la gaz în Europa. Dacă în urmă cu un an se tranzacționa la bursele europene cu mai puțin de 200 USD,, în prezent prețurile depășesc 550 USD la mia de metri cubi. Majoritatea contractelor pe termen lung ale Gazprom utilizează o formulă de preț legată de prețul petrolului, dar iau în considerare și componenta pieței.

Pe de o parte, Gazprom este favorizată de faptul că furnizorii de gaz natural lichefiat (GNL) s-au reorientat către piețele mai profitabile din America de Sud și Asia. Pe de altă parte, prețurile contractuale sunt sub prețurile spot (cu achitare imediată - n.red). care, de exemplu, au fost folosite de Turcia.

„O parte din această creștere puternică este rezultatul unei cereri inițiale scăzute. În prima jumătate a anului trecut, turcii au redus mult consumul. Căderea a fost mai mult decât compensată anul acesta, iar Turcia a importat volume record de gaze rusești în primele șase luni. Acest lucru se datorează inaccesibilității GNL și unei creșteri accentuate a consumului de gaze datorită reducerii producției centralelor hidroelectrice din Turcia”, a declarat directorul adjunct al FNEB Aleksey Grivach.

În prezent capacitățile companiei Gazprom de a crește furnizarea către Europa sunt limitate. În Rusia însăși există o cerere crescută de gaz, iar accidentul de la uzina Gazprom de lângă Novy Urengoy a forțat compania să recurgă la rezervele sale din depozitele europene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel