Cu excepția unei declarații a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan făcută în urmă cu câteva luni despre existența contactelor la nivel de intelligence între cele două țări, nici Cairo și nici Ankara nu au confirmat existența legăturilor la nivel diplomatic, în pofida declinului intensității discursului politic dintre cele două țări.
La sfârșitul anului 2020, a existat totuși o sursă oficială din Turcia, care, sub protecția anonimatului, a declarat că există contacte între Turcia și Egipt subliniind că acestea au loc la nivel de intelligence și la nivel diplomatic cu reprezentare redusă, indicând faptul că discuțiile "sunt încă în stadiul de consolidare a încrederii și adoptării pașilor pentru reducerea tensiunii. Nu s-a ajuns încă la un nivel politic avansat care să permită atingerea unor înțelegeri sau acorduri în dosarele în așteptare între cele două țări".
Ieri, o altă sursă turcă a declarat însă că eforturile de apropiere între Ankara și Cairo se desfășoară într-un cadru mai larg legat de existența acțiunilor reale și de voința celor două părți de a îmbunătăți relațiile dintre Turcia, pe de o parte, și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt, pe de altă parte.
În absența confirmării oficiale a nivelului și naturii contactelor, se crede că discuțiile dintre Ankara și Cairo au început la nivel de intelligence pentru a evita o ciocnire în Libia și Mediterana de Est și au continuat la nivel diplomatic cu reprezentare scăzută pentru a se ajunge la un acord de delimitare a frontierele maritime dintre cele două țări.
În ceea ce privește Arabia Saudită, odată cu sosirea administrației Biden și în lumina dificultăților și provocărilor cu care se confruntă Regatul, au început eforturile comune din partea Ankarei și Riyadhului de a-și îmbunătăți relațiile bilaterale. În acest sens, au existat contacte între Erdogan și regele Salman și o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe ai celor două țări, în mijlocul eforturilor intense de a realiza progrese reale în relațiile bilaterale în perioada următoare.
Cu câteva zile în urmă, Cairo a anunțat o licitație de căutare a hidrocarburilor în estul Mediteranei. Din hărțile publicate se observă cum Cairo a luat în considerare granițele platoului continental al Turciei conform viziunii turcești și nu a inclus zonele acoperite de acordul de demarcare a frontierei maritime cu Grecia, zone pe care Ankara le revendică. O mișcare care a deschis ușa larg către multe speculații.
Ministrul turc de externe Mevlüt Çavușolu a afirmat ieri, 3 martie, că Egiptul a arătat respect pentru granițele sudice ale platformei continentale turcești într-un moment în care a semnat un acord cu Grecia (în 2020), subliniind că "Egiptul continuă activitățile de explorare a platoului său continental, fără a intra în platoul continental turcesc. Egiptul continuă să respecte platforma noastră continentală și salutăm acest lucru".
Cotidianul grec "The İndicator" a publicat, pe 1 martie, o știre intitulată "Egiptul este de acord cu Turcia în estul Mediteranei", în care susține că a primit informații că Egiptul a ajuns la un acord cu Turcia cu privire la delimitarea frontierelor maritime, considerând că "acest acord va afecta interesele grecești în viitor" și explicând că "principalele linii ale unuia dintre blocurile din Mediterană nu au fost organizate așa cum s-a convenit cu Grecia, ci se pare că au fost organizate cu Turcia".
Cotianul elen "Ka Thimerini" a relatat că Egiptul a deschis ușa înțelegerii cu Turcia în estul Mediteranei prin anunțarea unei licitații pentru cercetarea energiei cu hidrocarburi, care ține cont de limitele platoului continental al Turciei: "Harta egipteană indică faptul că zona cealaltă, situată la est de longitudinea 28, delimitează limitele sudice ale platformei continentale turcești menționate în acordul turco-libian".
Turcia consideră că Egiptul și-a pierdut zone extinse din câmpul său în estul Mediteranei în beneficiul Greciei și al Ciprului și că - în cazul în care va semna un acord pentru a delimita frontierele maritime cu Turcia - va recâștiga zone întinse și își va extinde zonele sale economice exclusive în mare, care este punctul pe care Ankara pare să se bazeze într-o încercare de a convinge Cairo să semneze un acord pentru definirea zonelor economice exclusive între cele două țări.
La sfârșitul anului trecut, Monitorul Oficial egiptean a publicat textul acordului de demarcare a frontierelor maritime dintre Cairo și Atena și unele articole au dezvăluit ceea ce analiștii considerau a fi semnale și lacune care oferă mesaje clare cu privire la posibilitatea modificării dacă se ajunge la o altă înțelegere cu Turcia.
"Al Quds Al Arabi" a dezvăluit pentru prima dată, spre deosebire de ceea ce a promovat presa egipteană, că acordul cu Grecia este "parțial și nu complet" și că "programarea va fi finalizată mai târziu" întrucât a inclus o clauză care menționează că acordul poate fi modificat în viitor "dacă una dintre cele două țări semnatare intră în negocieri cu alte țări care împart zone maritime cu cele două părți, o referire clară la Turcia".
La escaladarea divergențelor în 2013, Egiptul a decis expulzarea ambasadorului turc la Cairo și reducerea nivelului de reprezentare diplomatică la nivelul însărcinatului cu afaceri. Turcia a răspuns cu un pas similar, iar de la acea dată nu au avut loc întâlniri politice sau medieri pentru a contracara criza dintre cele două țări, în pofida îmbunătățirii crescânde a relațiilor economice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News