Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: business-review.eu.
Sursa foto: business-review.eu.

Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.

Luând cuvântul în cadrul sesiunii inaugurale a celui de-al 10-lea summit al Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat la Varșovia, Duda a declarat că Muntenegru și Albania se vor alătura oficial Inițiativei celor Trei Mări în calitate de state participante asociate.

„Turcia și Spania ni se vor alătura în calitate de parteneri strategici. Aceasta este o veste grozavă”, a spus el.

Lansată în 2015 de Polonia și Croația cu sprijinul Uniunii Europene, Inițiativa celor Trei Mări vizează consolidarea legăturilor la nivel de infrastructură între țările din Europa Centrală și de Est - în special în sectoarele energetic, de transport și digital - de-a lungul unei axe nord-sud.

Duda a remarcat importanța summitului din acest an, având în vedere climatul geopolitic actual și războiul în curs din Ucraina, declarând: „Cred că implicarea acestor noi parteneri va spori eficiența cooperării noastre”.

Sesiunea principală a summitului, la care participă șefi de stat și de guvern, va avea loc la 29 aprilie, la Castelul Regal din Varșovia, cu participarea unui total de 23 de delegații, inclusiv 12 președinți. Au participat, de asemenea, oficiali din țări non-europene, inclusiv Statele Unite, Japonia și națiuni arabe.

Inițiativa a reunit inițial 12 state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia - toate situate geografic între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

În 2023, Grecia a aderat, de asemenea, la această alianţă regională de state. Ucraina și Moldova sunt membri asociați. În prezent, inițiativa include 143 de proiecte prioritare care abordează lacunele din infrastructura de transport, energetică și digitală.

Țările din Europa Centrală și de Est se confruntă în continuare cu nevoi semnificative de investiții în comparație cu Europa de Vest, cu nevoi de finanțare estimate la 290 de miliarde de euro (310 miliarde de dolari) pentru transporturi, 88 de miliarde de euro pentru energie și 160 de miliarde de euro pentru telecomunicații până în 2030.

Turcia este, de asemenea, implicată în Via Carpatia, unul dintre proiectele-cheie ale inițiativei - un coridor rutier care începe în portul Klaipeda din Lituania și trece prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, extinzându-se până în Grecia și, în cele din urmă, până la Istanbul.

Se așteaptă ca rolul din ce în ce mai important al Turciei în cadrul inițiativei să contribuie la stabilitatea regională - în special în bazinul Mării Negre - și să consolideze cooperarea economică și conectivitatea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel