Analistul este de părere că, intenţia Turciei de a muta mai multe drone de atac într-o bază militară aflată în nordul Ciprului ('Republica Turcă a Ciprului de Nord') este o chestiune la fel de problematică pentru NATO cum a fost şi este în continuare achiziționarea de către Turcia, în anul 2019, a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400.
Autoritățile turce au transformat un aeroport militar dezafectat din Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) într-o bază aeriană pentru vehiculele aeriene fără pilot (UAV). Bază va fi redeschisă oficial pe 20 iulie, la cea de-a 47-a aniversare a invaziei Turciei în nordul Ciprului, pe care o numește ''Operațiunea de Pace în Cipru'', a transmis televiziunea CNN Türk pe 29 mai, potrivit Ahval News.
Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică ('Republica Turcă a Ciprului de Nord') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004.
Turcia a efectuat misiuni de supraveghere aeriană a navelor sale seismice care explorează hidrocarburi în jurul Ciprului de la Gecitkale, dar de când a modernizat aeroportul, Armata turca a mutat multe dintre dronele sale de atac în această bază, a spus Rubin.
Analistul Michael Rubin este de părere că amabilitatea şi cuvintele frumoase nu vor aduce pace în estul Mediteranei, iar singura strategie care va funcționa în acesta regiune este de a-i demonstra lui Erdoğan că Turcia are mai multe de pierdut decât de câștigat, dacă continuă pe aceiaşi direcţie.
Turcia a amenințat securitatea regională prin încălcarea apelor teritoriale nu numai ale Ciprului, ci și ale Greciei, dar și a zonelor economice exclusive ale Israelului, Egiptului, Libanului, a spus Rubin, precizând că raza de acţiune a dronelor Bayraktar-TB2 acoperă aceste regiuni.
Rubin aminteşte că Washingtonul a lăudat Turcia şi a spus în repetate rânduri că este un aliat strategic al NATO, dar Statele Unite ar trebui să să renunţe la această abordare, deoarece îl încurajează pe Erdogan să-şi ducă la bun sfârşit obiectivele.
Analistul consideră că Statele Unite ar trebui să înceteze să exporte orice piese sau tehnologii care să ajute Turcia să construiască drone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News