Turcia reduce în liniște exporturile de produse militare către Rusia în urma avertismentului venit din SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Unul dintre pavilioanele de prezentare de la cel de-al 16-lea târg internațional al industriei de apărare (IDEF) din Turcia. Sursa foto: Daily Sabah.
Unul dintre pavilioanele de prezentare de la cel de-al 16-lea târg internațional al industriei de apărare (IDEF) din Turcia. Sursa foto: Daily Sabah.

Turcia a blocat în liniște exportul de produse militare de origine americană către Rusia, în urma unui avertisment venit din partea Washingtonului, a relatat Financial Times (FT) la 22 octombrie. În ultimele săptămâni, Ankara și-a actualizat sistemele vamale pentru a opri exportul a peste 40 de categorii de produse fabricate în SUA, considerate esențiale pentru maşinarea de război a Rusiei, potrivit surselor FT.

Noile restricții vizează bunuri precum microcipuri, procesoare și sisteme de control, despre care se crede că sunt utilizate pentru a produce arme.

Potrivit raportului, băncile turcești au redus, de asemenea, tranzacțiile cu entități rusești în cursul anului trecut, ca urmare a amenințărilor cu sancțiuni din partea SUA. Această schimbare de politica privind exporturile rusești nu a fost anunțată public din cauza sensibilităților politice existente în acest moment la nivel internaţional.

Decizia de a bloca aceste exporturi a fost luată ca urmare a îngrijorărilor administrației Biden cu privire la faptul că exporturile de produse militare de origine americană ale Turciei ar fi fost utilizate de Rusia în cadrul războiului din Ucraina.

Oficialii americani, inclusiv secretarul adjunct pentru comerț Matthew Axelrod, au colaborat cu oficialii turci pentru a asigura respectarea sancțiunilor occidentale. Axelrod și-a exprimat optimismul că cooperarea Turciei va crește, observând că Ankara pare să fi înțeles gravitatea situației.

Fostul ambasador al SUA în Turcia, Jeff Flake, s-a declarat recent preocupat în continuare de fluxul de echipamente militare din Turcia către Rusia, îndemnând Ankara să sporească cooperarea în prevenirea unor astfel de exporturi.

„Aceasta rămâne o preocupare a noastră și o ridicăm frecvent și consecvent”, a declarat Flake.

El a subliniat recent obiectivul SUA de a bloca accesul Rusiei la resursele necesare pentru a-și continua operațiunile militare, menționând că, deși s-au înregistrat unele progrese, produse importante sunt în continuare exportate prin Turcia.

 

Turcia a încercat să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina

 

Deși Turcia este stat membru NATO, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Turcia a facilitat, de asemenea, fluxul de petrol rusesc către Uniunea Europeană de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, permițând Kremlinului să eludeze sancțiunile impuse de blocul comunitar.

În 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din lume, importând din Rusia petrol, gaze naturale și cărbune în valoare de aproximativ 42,2 miliarde de euro (45,9 miliarde de dolari) - o creștere de cinci ori în ultimul deceniu.

În același timp, Erdogan a susținut public suveranitatea Ucrainei, iar administrația sa a acordat un ajutor semnificativ Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti

„Susținem integritatea teritorială a Ucrainei, împreună cu Crimeea ucraineană”, a declarat Erdogan pe 3 februarie.

Turcia a negociat, de asemenea, un acord privind exportul de cereale ucrainene în 2022, împreună cu ONU, care a fost esențial pentru atenuarea creșterii globale a prețurilor la alimente, cauzată parțial de război. Acesta a permis Ucrainei să își exporte produsele agricole prin Marea Neagră, în ciuda agresiunii militare ruse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel