Publicitate
Aflat în Statele Unite pentru a participa la Reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acordat un interviu pentru canalul de știri PBS.
Acesta a vorbit despre șansele și condițiile în care s-ar putea ajunge la un acord în privința conflictului din Ucraina.
De asemenea, întrebat fiind despre modul în care se raportează Turcia la SUA, președintele turc a recunoscut că cele două țări nu se află în cel mai bun moment din punct de vedere al parteneriatului bilateral.
Problema F-16
Erdogan insistă că volumul comerțului bilateral dintre cele două țări nu a atins nivelul stabilit în timpul mandatului președintelui american Donald Trump la 100 de miliarde de dolari.
"Cu alte cuvinte, volumul comerțului dintre Turcia și SUA nu ar trebui să fie de 20, 25, 30 de miliarde de dolari. În plus, nu suntem la nivelul dorit în industria de apărare", a adăugat Erdogan.
În ceea ce privește problema avioanelor de luptă F-16 dintre cele două țări, Erdogan a spus că SUA pun piedici unei țări prietene, luând o decizie politică împotriva Turciei.
”Am vorbit cu republicanii și am primit sprijinul lor. Dar dacă nu putem obține rezultatele din Statele Unite privind F-16, ce vom face? Desigur, treaba Turciei este să aibă grijă de ea însăși”, a mai accentuat Erdogan. Liderul de la Ankara insinuează, de fapt, că Turcia s-ar putea reorienta către aeronave rusești, franceze sau britanice. Fără să numească, Erdogan a făcut referire la Su-35, Rafale și Eurofighter.
Ankara a solicitat avioane multi-rol F-16 și kituri de modernizare încă din octombrie anul trecut.
Acordul de 6 miliarde de dolari ar include vânzarea a 40 de avioane F-16, dar și kituri de modernizare pentru 79 de aeronave, pe care Forțele Aeriene Turce le au deja în exploatare.
În iulie, însă, Camera Reprezentanților SUA a aprobat o serie de amendamente care creează noi obstacole pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în special a Greciei.
Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes.
Erdogan a criticat SUA pentru că acordă tot felul de sprijin Greciei pentru avioanele F-16, dar nu sprijină Turcia în acest sens.
Reuters scrie că Erdogan a avut luni, 19 septembrie, o întâlnire cu ușile închise cu senatorul american Lindsey Graham, care declarase anterior că sprijină decizia administrației Biden de a vinde avioane de luptă F-16 Turciei. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că a primit feedback „pozitiv” de la senatorii americani cu care s-a întâlnit.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News