Turcia, o prezență complexă și consolidată în Marea Roșie

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Aprobarea de către parlamentul turc, săptămâna trecută, a unui memorandum prezidențial privind extinderea misiunii Forțelor Navale ale Turciei în Golful Aden, Strâmtoarea Bab el Mandeb și apele regionale somaleze, pentru un an, a ridicat întrebări cu privire la prezența armatei și a celor mai importante baze militare în zona Mării Roșie, devenită o arenă de concurență între puterile globale și regionale.

Marea Roșie este un coridor strategic pe linia comercială globală a energiei și o scenă pentru multe războaie și tensiuni fierbinți actuale, deoarece peste 10% din comerțul mondial trece prin această mare. Este evidentă consolidarea prezenței militare în regiune de către Statele Unite, Turcia, Japonia, Franța, Rusia, Marea Britanie, Israel, Iran, Arabia Saudită, Emiratele și, mai recent, China.

Începând cu 25 februarie 2009, marina turcă a participat la forța operativă comună ("CTF-151") pentru combaterea pirateriei în Golful Aden și Marea Roșie. Turcia a condus misiunea de șase ori, cel mai recent din 25 iunie până în 10 decembrie 2020. Ultima dată când misiunea forțelor navale a fost prelungită de Parlament, a fost pe 5 februarie 2020, timp de un an, iar sub aprobarea legislativului, în urmă cu câteva zile, misiunea forțelor operaționale din zonele menționate a fost prelungită până la 10 februarie 2022.

 

2. -imagine fara descriere- (marea-rosie_17292500.jpeg)

 

Somalia, prima bază militară

 

Turcia și-a stabilit prima bază oficială în Somalia, în vecinătatea regiunii Mării Roșii, la un cost de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Baza "Turksom" este cea mai mare bază a Ankarei din străinătate și este capabilă să primească unități navale, avioane militare și trupe. Trei școli militare au fost atașate la bază și coordonate de 200 de ofițeri turci. Baza este aproape de Strâmtoarea Bab el Mandeb și de Golful Aden.

 

Djibouti, a doua bază

 

În 2017, Turcia a ajuns la un acord pentru instalarea unei baze militare în Djibouti, a doua sa bază militară în regiunea Mării Roșii și Golfului Aden. Turcia consideră Djibouti un important centru african prin locația sa strategică la Marea Roșie.

Turcia a început construirea unei baze militare în Sudan în 2017, în conformitate cu un acord pentru reconstrucția și gestionarea insulei Suakin din Marea Roșie, care a fost încheiat împreună cu alte câteva înțelegeri economice pentru a crește nivelul schimburilor comerciale dintre cele două țări. Dar acordul a fost suspendat după ce președintele Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere.

Din 2011, Turcia a menținut o prezență diplomatică în toate țările situate pe coastele Mării Roșii, cu excepția Eritreii, iar companiile aeriene turce operează zboruri regulate către Somalia, Etiopia, Djibouti și Sudan, iar Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare a deschis birouri în capitalele acestor țări.

Pe malul estic al Mării Roșii, Ankara - prin intermediul organismelor guvernamentale și nonguvernamentale - oferă ajutor umanitar în Yemen.

În Somalia, grupul turc Albayrak administrează portul Mogadiscio și a obținut o concesiune pe 20 de ani în baza căreia companiei îi revin 45% din veniturile totale ale portului. Potrivit Institutului turc de statistică, volumul comerțului bilateral între Turcia și Somalia a crescut la 206 milioane de dolari în 2019, în creștere față de 144 milioane în 2017.

În decembrie 2016, Turcia a semnat un acord cu Djibouti pentru stabilirea unei zone de liber schimb, cu o suprafață de 5 milioane de metri pătrați. Ankara a construit multe moschei în regiune, iar predicatorii s-au instruit în Turcia. Recent, a fost construită în Djibouti, Moscheea Abdul Hamid II. Ankara a lansat, de asemenea, platforme oficiale de presă care comunică în arabă și somaleză, iar telenovelele turcești au fost dublate în somaleză și amharică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel