Turcia nu vrea ca Rusia să ia toată „bucata” din Africa după retragerea Franței. O țară din Sahel promite facilități în schimbul cooperării militare cu Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Drone Bayraktar TB2
Drone Bayraktar TB2

O delegație turcă condusă de ministrul de Externe a efectuat săptămâna trecută o vizită în Niger pentru a consolida cooperarea militară cu această țară aflată sub un regim militar și vizată de extremiști.

Hakan Fidan a fost însoțit de miniștrii Apărării și Energiei și de șeful Serviciului de Informații. Aceștia au fost primiți de generalul Abderrahmane Tiani, venit la putere printr-o lovitură de stat militară în urmă cu aproape un an.

Fidan a declarat la Niamey: "Am discutat cu Nigerul ce ar putea fi făcut pentru a îmbunătăți industria de apărare și activitatea de informații în contextul combaterii terorismului, principala sursă de instabilitate în regiunea Sahel. Pacea, securitatea și stabilitatea în Africa se numără printre prioritățile noastre".

Turcia este unul dintre partenerii către care s-a adresat regimul militar de la Niamey, alături de Rusia și Iran.

Niamey a lucrat pentru a-și schimba parteneriatele internaționale. Nigerul a expulzat de pe teritoriul său soldații francezi care au fost dislocați în lupta împotriva extremiștilor, urmând ca și militarii americani să plece și ei din această țară până în septembrie.

În ceea ce privește Germania, la rândul ei, a anunțat încetarea cooperării sale militare până la sfârșitul lunii august, din cauza lipsei de "fiabilitate" în relațiile sale cu Niamey.

Premierul nigerian Ali Al-Amin Zein a salutat "dinamismul cooperării cu Turcia, în special în domeniul apărării". Acesta a declarat la televiziunea de stat: "Provocarea (de securitate) impusă nouă necesită să avem toate mijloacele necesare pentru a ne asigura apărarea și știm că ne puteți garanta asta".

În timpul vizitei, a fost discutată problema cooperării economice, iar Zein a dat asigurări că vor fi acordate investitorilor turci "toate facilitățile" necesare.

Printre altele, Turcia este renumită pentru dronele de luptă Bayraktar, care au devenit o componentă esențială a armatelor din Mali și Burkina Faso, doi aliați ai Niamey, care, de asemenea, se confruntă cu violențe extremiste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel