Turcia nu mai vrea atâtea F-16 Viper și forțează achiziția a 50 de avioane Eurofighter, dar i s-a trântit ușa în nas. Un stat european blochează acordul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Eurofighter german, realimentat de un Airbus A400M deasupra orașului Augsburg, Germania. Photo source: Bundeswehr / Frank Engel
Avion Eurofighter german, realimentat de un Airbus A400M deasupra orașului Augsburg, Germania. Photo source: Bundeswehr / Frank Engel

Situația aviației militare a Turciei nu e deloc roză. Turcii se confruntă cu o adevărată criză a aviației militare după ce Ankara a refuzat să renunțe la sistemele rusești S-400 și a fost exclusă din programul F-35, deși mai multe avioane destinate Turciei erau deja construite. De atunci a urmat o întreagă telenovelă în care turcii au încercat fără succes să cumpere F-16 sau Eurofighter, și chiar au amenințat de mai multe ori că se vor îndrepta spre avioane de luptă rusești.

Amintim că DefenseRomania anunța la începutul anului că SUA au fost de acord în cele din urmă să vândă Turciei 40 de avioane de luptă F-16 Viper și să modernizeze alte 80 de avioane la cel mai performant standard al F-ului american, cu condiția ca Ankara să nu le folosească în acțiuni împotriva Greciei.  Acordul americanilor a venit și după ce Turcia a ratificat în cele din urmă aderarea Suediei la NATO.

Dar încă de atunci existau temeri că americanii ar putea trage de timp și, desigur, în programul de achiziție pentru F-16 pot apărea numeroase probleme.

Astfel, deși Congresul american a validat la începutul acestui an vânzarea celor 40 de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70 - cea mai modernă - și vânzarea a 80 de kituri de modernizare la aceeași versiune pentru actualele F-uri ale Turciei, nicio altă discuție nu a mai avansat. În pofida faptului că achiziția e estimată la 23 de miliarde de dolari.

Turcii consideră că ar trebui să aibă acces la F-16 ca o despăgubire la F-35, program în care au investit enorm, dar au ajuns excluși.

În tot acest context în care F-16 pare să devină o himeră, Turcii au demarat oficial negocierile pentru Eurofighter, lucru confirmat chiar de Ministerul Apărării de la Ankara. Dar nici aici nu au deloc succes.

2. Avion de l... (eurofighter-germania_59819300.jpg)

Avion de luptă Eurofighter Typhoon german, în România la Mihail Kogălniceanu. Photo credit: Comandantul Contingentului eAPS via Ambasada Germaniei în România

În ciuda faptului că intenția de a achiziționa Eurofigher e extrem de solidă și avantajoasă din perspectivă financiară pentru industria europeană. Turcii se pare că și-ar dori mai puține F-16 Block 70 Viper și 50 de avioane de luptă Eurofighter.

 

„Ghinion” și la Eurofighter. Un stat european blochează achiziția Turciei care rămâne fără soluții, cu excepția reluării dialogului cu SUA, în termenii impuși de americani. Ori avioane rusești

 

Chiar dacă Spania și Marea Britanie par să-și fi dat acordul pentru achiziție, lucru pe care l-au comunicat chiar turcii, Germania blochează în continuare orice speranță a Turciei la Eurofighter. Acest aspect e confirmat, scrie publicația franceză Opex 360, chiar de CEO-ul Euofighter, Giancarlo Mezzanatto, în cadrul unei declarații pe care a făcut-o în timpul show-ului aerian Farnborough din Marea Britanie.

„Turcia încearcă să achiziționeze până la 50 de avioane Eurofighter, dar aceste încercări au fost mereu dejucate de către Germania”, a confirmat CEO-ul Eurofighter, care a adăugat că cel mai probabil acest blocaj e legat de activitățile turcești din Mediterana de Est, în special în zona gazelor naturale, activități care au provocat tensiuni mari cu Grecia și Cipriu.

3. F-35 israe... (eurofighter-typhoon-f-35-germania-israel_36065200.jpg)

F-35 israelian și un Eurofighter german, în timpul unor exerciții desfășurate în Israel în 2021. Sursă foto: Bundeswehr

Eurofighter e un consorțiu din care fac parte giganții europeni din industria de apărare BAE Systems, Airbus și Leonardo. 

Iar problema pentru Ankara e că recentele poziții ale lui Recep Tayyip Erdogan și amenințările directe asupra Israelului cu intervenție militară și război, nu vor duce deloc la încurajarea autorităților germane să fie mai flexibile cu Turcia în ceea ce privește achiziția de avioane Eurofighter. 

Dimpotrivă.

CITEȘTE ȘI: „Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel