"Turcia trebuie să se confrunte cu provocările importante din următoarele decenii și să le depășească", se arată în deschiderea analizei efectuată de Dr. Can Kasapoglu, directorul Programului de cercetare în domeniul apărării și securității la Centrul de Cercetare a Politicii Economice și Externe din Istanbul.
"În primul rând, infrastructura industrială și tehnologică de apărare națională, aspectele fizice ale războiului de nouă generație - unde sistemele fără pilot funcționează mai bine pe frontul Turciei -, trebuie abordate în strategia de inteligență artificială în 2020. Abia atunci se poate realiza o adaptare mai cuprinzătoare a intențiilor strategice ale Ankara", mai arată analistul.
"În al doilea rând, există în continuare problema aviației militare de generația a cincea, care trebuie să fie clarificată. Când noua lege a Autorizării Naționale de Apărare a SUA (NDAA), va intra în vigoare, Turcia se va afla în imposibilitatea de a achiziționa avioane F-35. Proiectul MMU (National Combat Aircraft), un alt proiect de strategie aeriană de generația a 5-a, care este pus în aplicare în cooperare cu firmele britanice din Emiratele Arabe Unite, poate echipa flotilele aeriene pentru război abia în anii 2030. Forța Aeriană Turcă folosește în prezent avioane F-16 de generația a 4-a ca o coloană vertebrală a sistemului de luptă. Prin urmare, Turcia, în 2020, trebuie să găsească o soluție intermediară sau completă, fie o modernizare completă a F-16. O alternativă ar fi consolidarea apărării cu sisteme SAM care să aibă capacitatea A2 / AD (anti-acces / refuzul zonei) și să transfere misiunile aeriene fie către UAV-uri, fie către avioanele de atac ușor Hurkuș. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste alternative nu poate înlocui capacitățile de război centrate în rețea oferite de avioanele F-35", mai arată Dr. Can Kasapoglu.
"În al treilea rând, și în contextul sancțiunilor americane, Ankara trebuie să-și diversifice relațiile internaționale de apărare. Cooperarea militară cu Ucraina este un exemplu bun în această privință, în special având în vedere succesul său în dezvoltarea sistemelor de protecție activă pentru platformele blindate pentru a supraviețui rachetelor antitanc ghidate", concluzionează analistul.
Turcia anunțase că are în vedere achiziția a 32 de avioane de luptă Su-35.
Vezi și: Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News