Turcia nu caută un conflict cu Israelul în Siria, deși cele două țări nu văd la fel viitorul sirian

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad din Siria a stârnit îngrijorarea mai multor țări regionale, precum Israelul, Emiratele Arabe Unite și Egiptul. De fapt, Tel Avivul este deosebit de îngrijorat de această evoluție, un comitet guvernamental israelian sugerând chiar că Siria, condusă de islamiști sunniți care nu recunosc dreptul Israelului de a exista, ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru țară decât Iranul, arhi-inamicul Israelului.

Comitetul a fost deosebit de alarmat și de influența Turciei în Siria, susținând că Ankara ar putea folosi noul guvern sirian ca o forță proxy pentru a restabili coroana otomană la gloria de odinioară, indiferent ce înseamnă asta.

Se consideră că Ankara ar putea înarma rapid noul guvern sirian, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui conflict direct între Israel și Turcia. Dar este acesta un scenariu realist?

 

O confruntare turco-israeliană este puțin probabilă

 

Potrivit britanicilor de Middle East Eye, răspunsul este nu. Deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan a slăbit treptat relațiile bilaterale turco-israeliene, întrerupând relațiile comerciale, interzicând călătoriile aeriene pentru înalți oficiali israelieni, acuzând Tel Avivul de genocid în fața Curții Internaționale de Justiție și ținând discursuri populiste aprinse care insinuează că armata turcă ar putea ajuta poporul palestinian într-o zi, nu există niciun indiciu că Ankara caută o confruntare militară cu Israelul. Dincolo de faptul că Turcia și Israelul sunt aliați ai Statelor Unite și că cele două părți nu s-au angajat niciodată într-un conflict militar, Ankara nu are apetit pentru astfel de aventuri.

Obiectivele Turciei în Siria sunt foarte clare și au fost comunicate public și privat tuturor actorilor relevanți. În primul rând, după cum a remarcat ministrul turc de externe Hakan Fidan, Ankara dorește o Sirie stabilă, care să nu reprezinte o amenințare pentru alte țări.

În al doilea rând, Turcia urmărește un stat unificat, democratic și civil în Siria, un stat care îmbrățișează minoritățile și toate grupurile etnice, împiedicând în același timp formarea unui stat PKK. După ce a găzduit milioane de refugiați sirieni timp de mai bine de un deceniu și a condus mai multe operații militare, Ankara își dorește o Sirie capabilă să prospere economic și social. Conflictul cu Israelul, direct sau indirect, nu este în concordanță cu acest obiectiv.

Până acum, acțiunile Turciei au susținut aceste obiective. Ankara a închis inițial ochii la campania aeriană israeliană de distrugere a rămășițelor instalațiilor militare ale regimului Assad, dar după ce Israelul și-a extins semnificativ țintele, Fidan a anunțat că Turcia a transmis Israelului un mesaj că astfel de atacuri trebuie să înceteze.

Fidan a recunoscut îngrijorarea Israelului că armele, cum ar fi cele chimice, ar putea cădea în mâini greșite. Este de remarcat faptul că Israelul a evitat să lovească orice țintă a lui Hay'at Tahrir al-Sham. Mai mult, Turcia ar fi făcut primii pași pentru a stabili un mecanism pentru a evita o ciocnire cu armata israeliană în Siria, iar rapoartele indică, de asemenea, ciocniri de rutină între agențiile de informații turce și israeliene.

În plus, potrivit unor surse, Ankara i-a încurajat pe liderii Hay'at Tahrir al-Sham, inclusiv pe Ahmed al-Sharaa, să emită declaraţii în care cer calm cu Israelul. Mulți responsabili Hay’at Tahrir al-Sham au declarat public că nu doresc o ciocnire cu Israelul.

 

Riscuri de fragmentare

 

În același timp, potrivit surselor turce, există indicii că Damascul ar putea încerca să angajeze Ankara din punct de vedere militar și, probabil, să transfere consilieri turci la academiile militare și bazele aeriene siriene, pentru a ajuta la restabilirea unei armate siriene unificate sub supravegherea Ministerului sirian al Apărării.

Turcia este conștientă de preocupările israeliene cu privire la o astfel de cooperare. Desfășurarea trupelor turcești este de așteptat să fie limitată și nu va depăși orașul Hama și, într-o oarecare măsură, Damascul, în încercarea de a asigura Israelul că acțiunile Ankarei nu sunt ostile. Dar Israelul trebuie să accepte faptul că Ankara nu va tolera un stat controlat de PKK în nordul Siriei. Turcia a insistat constant asupra necesității integrării grupurilor kurde într-un stat sirian unificat.

Un raport israelian recent a indicat că Tel Avivul preferă o Sirie divizată pentru a-și proteja interesele de securitate, iar acest lucru este greșit. Un alt raport din ziarul Israel Today a vorbit săptămâna trecută despre planul Israelului de a organiza o conferință internațională pentru a împărți Siria în canoane.

O Sirie fragmentată va fi teren fertil pentru grupurile armate, destabilizând și mai mult regiunea și creând riscuri pe termen lung pentru Israel. În schimb, o Sirie democratică incluzivă servește intereselor tuturor, consideră analiștii de la Middle East Eye.

Tot aceștia apreciază că deși Turcia are acum un prieten la Damasc, iar Erdogan probabil va beneficia de această relație pe mai multe fronturi: la nivel local, economic și regional, nu înseamnă că noul guvern sirian va deveni un mandatar al Turciei, ci dimpotrivă, “Siria va avea, pentru prima dată, o administrație legitimă concentrată doar pe un singur lucru: reconstruirea țării ca loc de pace și prosperitate".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel