Turcia îşi menţine discursul antiamerican: Nu avem nevoie de permisiunea SUA pentru a cumpăra mai multe S-400

S.I. Catalin |
Data publicării:

Deputatul turc Murat Baibatur, membru al Comisiei parlamentare turce pentru Securitate și Apărare, a declarat în plenul Parlamentului de la Ankar că Turcia negociază cumpărarea și livrarea celui de-al doilea lot de sisteme rusești antirachetă S-400. 

Publicitate

Baibatur a declarat tare şi răspicat Turcia este un stat independent și nu are nevoie de permisiunea Statelor Unite pentru a achiziţiona sisteme rusești antirachetă S-400. Oficialul turc a susţinut că Statele Unite nu au poziţie corectă faţă de decizia Turciei, deoarece Washingtonul are un „limbaj ameninţător” împotriva unui stat membru NATO „a cărui armată este considerată a doua ca mărime”. 

Potrivit politicianului turc, dialogul Statelor Unite cu privire la ’’problema S-400’’ va continua, dar Ankara va continua să-şi urmărească propriile sale interese.

Statele Unite au cerut Turciei, în ultimii doi ani, să renunțe achiziţia şi activarea sistemelor ruseşti S-400. Recent, ambasadorul SUA în Turcia, David Sutherfield, a declarat că singura modalitate prin care Ankara își poate rezolva divergenţele diplomatice cu Washingtonul ţine de renunţarea la sistemele de apărare antiaeriană ruseşti

De când Ankara a anunțat că negociază cu Moscova pentru achiziţionarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400, relațiile dintre Statele Unite și Turcia s-au deteriorat, nu numai în domeniul apărării și securității.

În decembrie 2020, SUA au impus sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă fabricate de Rusia.

Relaţiile dintre statele membre NATO şi Turcia au fost puternic tensionate din cauza achiziției de către Ankara a sistemelor S-400, determinând Washingtonul să elimine Turcia din programul F-35 Lightning II.

SUA au susținut că sistemul S-400 ar putea fi utilizat de Rusia pentru a obține informaţii sensibile cu privire la caracteristicile avioanele F-35 și că acesta este incompatibil cu sistemele de apărare antiaeriană ale NATO. Cu toate acestea, Turcia insistă asupra faptului că sistemele sale S-400 nu ar fi integrat în arhitectura sistemului stratificat de apărare aeriană al NATO și, astfel, nu reprezenta o amenințare de securitate pentru Alianță.

Discuțiile anterioare dintre Turcia și SUA cu privire la achiziționarea de sisteme americane Patriot au fost fără succes, deoarece Ankara a fost nemulţumită de condiţiile pe care Washingtonul le-a impus. Turcia insistând că va fi de acord cu condiţiile impuse de SUA dacă acestea includ transfer de tehnologie și producție comună.

Ankara a subliniat în repetate rânduri că refuzul SUA de a vinde Patriot a determinat-o să un alt stat care să-i vândă sistemele de apărare antirachetă de care are mare nevoie, adăugând că Rusia a vândut S-400 la un preţ accesibil, contractul incluzând inclusiv transfer de tehnologie. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel