În principal, filiala canadiană a concernului american de apărare L3Harris - WESCAM a suspendat furnizarea de sisteme de ghidare electrono-optică, iar ulterior măsuri similare privind livrarea motoarelor Rotax 912 au fost adoptate de compania austriacă BRP-Rotax GmbH & Co KG (deținută de concernul canadian Bombardier).
În aceste condiții, compania turcă Baykar Machine a ales să înlocuiască motorului Rotax 912 cu un nou motor fabricat în Turcia de TUSAS Engine Industries (o filială a Turcia Aerospace Industries), motor care, potrivit directorului tehnic al companiei Baykar, Selcuk Bayraktar, “are cele mai bune performanțe din întreaga lume la clasa sa".
În ceea ce privește celelalte sisteme, producătorul dronei a optat pentru sistemele de recunoaștere, supraveghere și ghidare electrono-optică fabricate de compania turcă Aselsan.
Comentariul autorului: În Ucraina au apărut deja reacții de nemulțumire privind faptul că Turcia ar fi „refuzat” să folosească motoare fabricate în Ucraina pentru dronele Bayraktar TB2 și a ales în schimb un motor fabricat pe plan local, de Turcia Aerospace Industries, cel mai probabil motorul TEI-PD170, de 170 CP.
Ucraina, care urmează să producă dronele Bayraktar TB2 în colaborare cu Turcia, spera ca, după sancțiunile impuse de compania BRP-Rotax, Turcia să se orienteze imediat spre motorul AI-450T produs de „Ivchenko-Progress”, care a are o putere mult mai mare (330 CP față de cei 100 CP ai Rotax 912) și care este deja montat pe noul UAV Akinci testat recent de partenerul turc.
Însă, într-un comunicat transmis portalului ucrainean Defense Express, Baykar a comentat “respingerea” motorului ucrainean precizând că încă de la început nu a făcut obiectul contractului întrucât că “nu este adecvat pentru Bayraktar TB2, iar Ucraina nu produce motoare din această clasă". Cu alte cuvinte, producătorul consideră că motorul ucrainean este prea mare și probabil prea puternic pentru cerințele operaționale ale Bayraktar TB2. Este la fel de pertinent precum este și faptul că Turcia vrea să își securizeze producția acestui UAV care și-a demonstrat din plin valoarea în diferite situații reale de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News