Cu o temă generoasă, întâlnirea se va referi la procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est. În mod oficial, tema principală va fi o cooperare economică mai mare între toate guvernele și administrațiile balcanice. Dar, în spatele scenei și camerei de luat vederi, Turcia dorește o realiniere fundamentă a politicii sale în spațiul fost Iugolsav. Astfel că, raisul turc va evidenția existența diverselor conflicte înghețate dintre micile state care au fost create după dezmembrarea Iugoslaviei și rolul lor de perturbator al relațiilor generale dintre Turcia, cu putere regional şi state precum Franța, Germania, Italia etc.
Pentru analiștii regionali această prezentă vă marca reinsertarea Turciei în dialogul zonal, mai ales că marele concurent al influenței sale este Arabia Saudită. Cu investiții masive în zona Bosnia-Herzegovina și Kosovo, Arabia Saudită a reușit să producă un leadership religios musulman extrem de fidel celui din Riad. Ca atare Erdogan consider că o intervenție directă a sa, în fostul spațiu otoman va echilibra influența saudită.
Mai mult jocul politic din Ankara pare să cuprindă și Grecia, cu care Turcia are un diferend serios în ceea ce privește gazele din Marea Ionică. De data aceasta, la summit, în nici un caz, axa Ankara-Atena nu se apropie de majoritatea guvernelor NATO, deoarece cele mai multe dintre ele au sprijinit desființarea Iugoslaviei în 1991, iar Berlinul a condus recunoașterea graniței croate a Croației, care a împiedicat accesul Serbiei la Marea Adriatică, forțând Belgradul să intre în război. Grecia-Turcia a privit aceste operațiuni ca ofensiva adresată tuturor popoarelor din Balcani, deoarece a reînviat distanța istorică pe care cea mai mare parte a Europei a avut-o mereu față de Europa de Sud-Est.
Ca atare Erdogan se va întâlni cu leaderii naționali prezenți la acest summit, în special cu cei din Bosnia și Kosovo. Pe lângă accesul direct, Turcia dorește să întărească influența asupra dialogului dintre Serbia și Albania, axa principal de blocare a oricărei tensionări a situației volatile din regiune.
Analiștii politici cu experiența vorbesc de o adevărată politică coordonată de către Ankara cu privire la reducerea influenței Uniunii Europene în regiune. Politicile Bruxelului sunt deseori în contradicție cu interesele Ankarei, ca atare Erdogan dorește o marcare a teritoriului său de interese imediate turce. Greșelile pe care Burxelles le face de peste undeceniu într-un spațiu plin de contradicţii etnice, religioase și economice au iritat Turcia, provocând nu de puține ori reacțiile acide ale președintelui turc.
Ca atare, summitul de la Sarajevo vine să confirme creșterea în importanță a jocului turcesc în Balcanii vecini României. Cu efecte sigure și asupra politicii regionale a Bucureștilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News