Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35

Darius Muresan |
Data publicării:
Kaan, primul avion de generația a 5-a a Turciei. Foto: Turkish Aerospace Industries
Kaan, primul avion de generația a 5-a a Turciei. Foto: Turkish Aerospace Industries

Kaan - primul avion de generația a 5-a construit de turci - ar putea să dea lovitura pe piața externă. Date încă neoficiale, dar preluate de media internațională, arată că s-au purtat deja discuții pentru o posibilă vânzare externă. Vorbim de peste 100 de avioane într-o piață unde dorește și F-35 să intre.

Pe 15 octombrie 2024, contul de Twitter @TurkishFacts4U a anunțat că Arabia Saudită este interesată de achiziționarea a peste 100 de avioane de luptă KAAN, un aparat de generație a cincea dezvoltat de turci în cadrul programului TFX. Informația nu e oficială, dar a fost preluată de media internațională de specialitate. Nu a fost însă nici negată de una din părți.

Această posibilă achiziție a fost discutată în timpul unei vizite în Turcia efectuată de comandantului Forțelor Aeriene Saudite, Turki bin Bandar Al Saud, care, împreună cu o delegație de la Riad, s-a întâlnit cu oficiali de la Roketsan, Turkish Aerospace Industries și Aselsan.

Turcii au oferit oficialilor saudiți informații detaliate despre capabilitățile avionului KAAN și au inițiat discuții despre o posibilă colaborare strategică în ceea ce privește implicarea saudiților în avion de luptă de generație a cincea.

Oficialii saudiți au primit informații detaliate despre dezvoltarea și capabilitățile avionului KAAN, care reprezintă un avans semnificativ pentru industria de apărare turcă. Colaborarea ar putea include transferuri tehnologice și sprijin pentru producția locală, în conformitate cu ambițiile Arabiei Saudite de a-și spori autonomia industrială în sectorul apărării.

 

Arabia Saudită are nevoie de avioane de ultimă generație. KAAN în detrimentul F-35?

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_27371100.jpg)

Spre deosebire de Emiratele Arabe Unite, care au obținut un acord pentru F-35 americane după normalizarea relațiilor cu Israelul prin Acordurile Abrahamice, Arabia Saudită a întâmpinat mai multe restricții în acest sens. Cu toate că Riadul e un partener important al SUA în regiune.

Totuși, EurAsian Times scria în luna aprilie că SUA și-au schimbat poziția și chiar încearcă să vândă F-35 Arabiei Saudite ca o măsură de contracarare a Chinei în regiune. 

În primăvară, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că cele două părți sunt „mai aproape ca niciodată” cu privire la un acord bilateral care este „aproape finalizat” pentru avioane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II.

Arabii au desigur și alte opțiuni, precum Rafale sau J-31 chineze. Kaan, viitorul avion de vânătoare de generația a 5-a al Turciei e o opțiune nouă pe masă arabilor.

Anul trecut surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport publicat ulterior de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.

Arabia Saudită a fost cel mai mare client de export pentru aeronava Eurofighter în ultimii ani, dar Germania a suspendat aprobările pentru vânzarea de arme către țara arabă bogată în petrol după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Regatului din Istanbul, Turcia.

 

Kaan, răspunsul Turciei după excluderea din programul F-35

 

3. Kaan, prim... (kaan_56562400.jpg)

Kaan e un proiect dezvoltat de industria de apărare din Turcia. E cel mai ambițios program de armament din istoria Turciei și vizează producerea unui avion de generația a 5-a. Turcii au dezvoltat deja un prototip care a zburat de două ori și a trecut până în prezent toate testele.

Kaan are o lungime de 21 de metri și, potrivit producătorului, poate atinge o viteză maximă de 1,8 Mach datorită motoarelor sale duble. Dispune desigur de caracteristici stealth și va avea integrat armament aer-aer și aer-sol, precum și muniții inteligente.

Exclusă din programul F-35 ca urmare a deciziei de a achiziționa sisteme rusești de apărare S-400, Turcia a rămas „descoperită”, forțele aeriene fiind călcâiul lui Ahile, mai ales că SUA tergiversează achiziția Turciei de F-16 Block 70 Viper și modernizarea F-urilor pe care le dețin azi turcii la cel mai modern standard.

CITEȘTE ȘI: Industria aeronautică turcă mizează pe programul KAAN: Primul avion de generația a V-a construit în Turcia ar urma să fie produs în număr de 300 de unităţi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel