Publicitate
În același oraș Samarkand, unde a avut loc summitul SCO, s-a desfășurat, pe 11 noiembrie 2022, cel de-al IX-lea Summit al Organizației Statelor Turcice (Organization of Turkish States - OTS).
La eveniment, au participat președinții Azerbaidjanului - Ilham Aliyev, Kazahstanului - Kasim Tokayev, Kârgâstanului - Sadyr Japarov, Turciei – Recep Ergogan, Uzbekistanului - Shevket Mirziyoyev, președintele Consiliului Poporului Turkmenistanului (camera superioară a Parlamentului turkmen) - Gurbanguly Berdimuhamedov și premierul Ungariei – Viktor Orban, ultimii doi reprezentând țări cu calitate de observator în cadrul OTS.
Întâlnirea la vârf a căutat să lase impresia unui început de nou drum, plin de speranțe
În cadrul summitului, declarat deja unul istoric, subiectele abordate au vizat, în special, aspectul de termen lung. Liderii participanți și-au exprimat angajamentul țărilor lor față de integrarea turcică și față de Viziunea Lumea Turcică 2040. Întregul eveniment a avut ca temă „Noua eră pentru civilizația turcă: către dezvoltare și prosperitate comună”, iar orașul Samarkand – gazda întâlnirii, a fost declarat Capitală a Civilizației Lumii Turcice.
În cadrul summitului, președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a fost conferită cea mai înaltă distincție a organizației - Ordinul Suprem al Lumii Turcice, pentru serviciile sale privind frăția lumii turcice și pentru promovarea în întreaga lume a drepturilor popoarelor turcice.
„Ca lume turcică, suntem mai puternici astăzi decât am fost ieri”, a declarat Recep Tayyip Erdogan după ce a primit ordinul, adăugând că OTS s-a transformat într-o organizație internațională care face „pași fermi” către viitor.
Erdogan l-a felicitat, de asemenea, pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru că țara sa a servit drept punte între Europa și lumea turcică prin statutul său de observator în cadrul OTS, precum și pentru eforturile de democrație ale Budapestei în cadrul Uniunii Europene.
Aceeași distincție a fost primită și de Gurbanguly Berdimuhamedov, președintele Consiliului Poporului Turkmenistanului, pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor dintre Turkmenistan și statele membre și observatoare ale Organizației și la integrarea lumii turcice.
Până acum, ordinul a mai fost acordat, în 2019, fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev și, în 2021, președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.
Una dintre cele mai importante decizii ale summit-ului a fost înființarea Fondului turcic de investiții, care va oferi resursele necesare economiilor statelor membre și observatoare ale OTS și va contribui la construirea unei integrări financiare mai puternice a lumii turcice.
Bagdad Amreyev, care a îndeplinit funcția de secretar general al OTS, a fost numit președinte al Fondului turcic de investiții, prin decizia șefilor de stat.
În locul lui Amreyev, în funcția de secretar general al OTS pentru perioada următoare acestuia, liderii l-au numit pe Kubaniçbek Ömuraliyev, ambasadorul Kârgâstanului în Turcia.
Pe timpul lucrărilor summitului, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost acceptată ca membru observator al Organizației Statelor Turcice.
La finalul summitului, șefii de stat au semnat Declarația de la Samarkand. Președinția Organizației a trecut de la Turcia la Uzbekistan și liderii au convenit ca următorul Summit, din 2023, să se desfășoare în Kazahstan.
Comentariul autorului: Încă nu se poate spune cu precizie dacă ascensiunea Turciei în Asia Centrală a fost convenită cu Rusia pentru a echilibra relația Moscovei cu Beijingul sau, pur și simplu, Ankara profită de un moment de slăbiciune evidentă a Rusiei.
Cele cinci țări membre ale OTS au o populație totală de aproximativ 156 milioane de locuitori, ușor superioară populației Rusiei, care în 2021 era estimată la 143 de milioane.
Din punct de vedere economic și militar, lumea turcică nu se profilează, pe termen scurt și mediu, ca o amenințare la adresa Rusiei, mai ales că Rusia deține încă pârghii importante în țările din Asia Centrală. Pe de altă parte, intrarea acestei regiuni, bogată în resurse energetice, pe orbita Chinei dezechilibrează complet relația dintre Moscova și Beijing, relație oricum dezechilibrată, dar menținută simetrică în mod artificial de armele nucleare și resursele energetice rusești. Din această cauză, este posibil ca Moscova să fi încurajat o influență mai mare a Turciei în Asia Centrală, în speranța că împreună vor echilibra relația cu China.
Ascensiunea Turciei în Asia Centrală poate amplifica și genera anumite conflicte
Astfel, pentru a se asigura un continuum de spațiu terestru și maritim între țările membre OTS, cea mai la îndemână soluție ar fi crearea unui culoar pe teritoriul Armeniei, care să unească Azerbaidjanul cu exclava sa Nahicevan, ajungându-se astfel direct în Turcia. O altă variantă ar fi crearea culoarului chiar pe teritoriului Iranului, lucru care acum pare imposibil, dar pe termen lung există anumite șanse având în vedere că nord-vestul Iranului este locuit de o populație cu origini azere.
O altă zonă în care, probabil, ciocnirile s-ar exacerba, ar fi granița kârgâzo-tadjică. Tadjikistanul, separat sever de Rusia, principalul său punct de sprijin, s-ar vedea pus într-o situație de amenințare existențială, ceea ce ar duce cu siguranță la escaladarea stării conflictuale deja existente.
Posibila expansiune către sud a OTS spre Afganistan și eventuala includere a Pakistanului într-o alianță cu OTS ar aduce Organizația Statelor Turcice la un alt nivel, cu o influență mult mai mare în problemele globale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News