Turcia intenționează să impună o nouă taxă cetățenilor pentru a susține industria de apărare

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Unul dintre pavilioanele de prezentare de la cel de-al 16-lea târg internațional al industriei de apărare (IDEF) din Turcia. Sursa foto: Daily Sabah.
Unul dintre pavilioanele de prezentare de la cel de-al 16-lea târg internațional al industriei de apărare (IDEF) din Turcia. Sursa foto: Daily Sabah.

Guvernul turc intenționează să impună o nouă taxă, pe cardurile de credit, destinată finanțării industriei de apărare, în timp ce acest proiect propus de partidul de guvernământ îi nemulțumește pe turci care suferă deja din cauza unei inflații ridicate. În timp ce deținătorii de carduri de credit se luptă să evite noua taxă, ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a apărat-o marți ca fiind necesară, invocând conflictele în curs din Orientul Mijlociu.

,,Țara noastră nu are de ales decât să-și mărească puterea de descurajare. Există un război în regiunea noastră acum. Suntem într-o regiune agitată", a declarat Simsek la canalul privat NTV.

Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare, a înaintat vinerea trecută parlamentului un proiect de lege care prevede că persoanele cu o limită de card de credit de cel puțin 100.000 de lire (aproape 3.000 de dolari) vor trebui să plătească un impozit anual de 750 de lire (22 de dolari) începând din ianuarie 2025 pentru a sprijini industria de apărare.

Turcii nemulțumiți, care se confruntă deja cu rate de inflație cu două cifre, au contactat băncile pentru a le reduce limitele de credit care le-au fost acordate.

Simsek a declarat: "Scopul proiectului de lege este clar, dacă ne întărim puterea de descurajare, aceasta înseamnă că va crește capacitatea noastră de a ne proteja împotriva crizelor din regiune".

Industria de apărare a Turciei a cunoscut un boom în ultimii ani, dar ministrul a susținut că sectorul trebuie consolidat în continuare.

Șeful Agenției Turciei pentru Industria de Apărare, Haluk Gorgun, a declarat că companiile turcești de apărare au semnat contracte în 2023 cu o valoare totală de 10,2 miliarde de dolari, adăugând că cele mai mari zece țări exportatoare de arme turcești au contribuit cu aproximativ 80% din veniturile totale din export.

Vânzările de drone Baykar din Turcia, folosite în conflicte din Nagorno-Karabah până în Ucraina, au ajuns la 1,8 miliarde de dolari.

Datele oficiale ale Autorității de Statistică din Turcia au arătat că exporturile turcești de apărare și aviație au crescut cu 9,8% în valoare în primele opt luni ale anului 2024, ajungând la 3,7 miliarde de dolari.

Însă rata inflației în Turcia a crescut brusc în ultimii doi ani și a atins un vârf anual de 85,5% în octombrie 2022 și 75,45% în mai 2023, în timp ce datele oficiale au arătat că creșterea inflației s-a oprit la 49,4% în septembrie 2024.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel