,,Sistemele S-400 nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO. Nu este nevoie să provocăm tensiuni din cauza lor", a declarat ministrul turc de externe.
Membră NATO din 1952, Turcia a semnat în 2017 un contract de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru furnizarea de rachete, incompatibile cu sistemul de apărare NATO.
În ultimele luni, Washington a tot avertizat Ankara cu sancţiuni. Pentru început, a eliminat-o din programul de construcţie a avioanelor de vânătoare F-35, de ultimă generaţie, concepute de Lockheed Martin.
La fabricarea lor contribuiau societăţi turce din sectorul militar dar Donald Trump a impus un embargo asupra pieselor produse în Turcia şi care erau folosite la fabricarea avioanelor de vânătoare. Apoi, piloţii turci nu se mai pot antrena în bazele americane.
Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemele antirachetă ruse şi avioane de vânătoare americane F-35, din care Turcia dorea de asemenea să cumpere 100 de unităţi.
SUA şi-au suspendat la începutul lui aprilie livrările de echipamente terestre legate de utilizarea F-35, aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, printre care cele de apărare antirachetă.
Washingtonul se teme că tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 ar putea servi la colectarea de date tehnologice de pe avioanele militare ale NATO, din care Turcia face parte, şi că astfel Rusia ar putea avea acces la ele.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News