Turcia începe testele pe mare pentru tunul naval de 76 mm de producție indigenă

Florin Vlad |
Data publicării:

Ministerul Apărării din Turcia a anunțat pe 20 iulie încheierea etapei de testare terestră a noului tun naval calibru 76/62 mm și integrarea cu succes a acestuia pe corveta TCG Beykoz (F-503) pentru a se trece la etapa de teste de litoral și pe mare.

Tragerile terestre au început în prima parte a lunii decembrie 2021 în poligonul Karapinar din județul Konya, în prezența ministrului apărării, șefului SMG și comandanților categoriilor de forțe.

Dezvoltat în comun de Șantierul Naval Istanbul, subordonat Ministerului Apărării, și compania MKE A.Ș., noul tun naval de producție turcească are greutatea de 8.500 kg, o cadență de tragere de 80 de lovituri pe minut, o bătaie de 16 km și este destinat lovirii țintelor aeriene, maritime și terestre.

Potrivit directorului MKE A.Ș., Yasin Akdere, dezvoltarea noului sistem de armament naval a durat un an și a costat 4,7 milioane de dolari, proiectul fiind lansat din cauza temerilor privind termenele de furnizare de către compania italiană Leonardo a tunurilor navale “Oto Melara” cal. 76/62 mm și posibilelor creșteri ale prețurilor de achiziție.

Y.Akdere a precizat că în ultima perioada au fost întâmpinate unele probleme de achiziție a tunului naval “Oto Melara”, compania Leonardo solicitând inițial 8,2 milioane de euro pentru un sistem, iar după negocieri și acțiuni intense de lobby din partea Ankarei prețul a scăzut la 5,1 milioane de euro, inclusiv pachetul de instruire și muniție.

Comentariul autorului: Majoritatea navelor de luptă turcești sunt dotate cu tunuri “Oto Melara”, iar Ankara deține licențe din partea italienilor doar pentru producerea de muniție și țevi de tun, dar nu și pentru turelă și sistemele aferente.

În sens mai larg, demersul se înscrie în tendința Ankarei de a-și reduce dependența față de importurile de tehnica militară occidentală, care pot fi supuse unor embargouri, sancțiuni sau condiționări politico-militare, obiectivul declarat fiind ca nivelul de asigurare al nevoilor militare în industria națională să ajungă la 73% la finalul anului 2022.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel