Turcia, decizie neaşteptată de a modifica un acord cu SUA pentru achiziţia de avioane F-16: Ce i-a determinat pe oficialii de la Ankara să facă un pas în spate?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Turcia renunță la un contract cu SUA în valoare de 23 de miliarde de dolari pentru modernizarea celei de-a doua flote de avioane de luptă F-16 ca mărime din NATO și va căuta un acord de compensare pentru a produce local unele componente pentru aceste aeronave, potrivit Bloomberg. Ankara încearcă din 2021 să cumpere 40 de avioane F-16 de ultimă generație de la compania americană Lockheed Martin. SUA au aprobat vânzarea la începutul acestui an, după ce Turcia a ratificat aderarea Suediei la alianță.

Confruntată cu presiuni bugetare și în căutarea unei mai mari autonomii în domeniul apărării, Turcia reduce domeniul de aplicare al acordului său de 23 de miliarde de dolari cu SUA privind avioanele de luptă.

Acordul inițial viza modernizarea flotei F-16 a Turciei, a doua ca mărime din NATO, cu 40 de avioane Lockheed Martin F-16 noi, 79 de kituri de modernizare pentru avioanele existente și un arsenal semnificativ de bombe și rachete.

În schimb, Ankara va urmări acum o versiune redusă a acordului, detaliile exacte fiind încă în curs de negociere.

Turcia face presiuni pentru a cumpăra mai puține kituri de upgrade și muniție pentru avioanele de luptă, pentru a economisi miliarde de dolari pe fondul reducerii cheltuielilor interne, potrivit surselor consultate de Bloomberg.

Un element-cheie al ''planului revizuit'' este un acord de compensare prin care unele componente ale F-16 vor fi fabricate în Turcia. Această schimbare reflectă dorința Turciei de a-și consolida industria națională de apărare și de a reduce dependența de furnizorii străini.

Acordul inițial a fost aprobat de SUA la începutul acestui an, după ce Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Suediei la NATO, punând capăt unui impas diplomatic prelungit. În ciuda reducerii, acordul rămâne semnificativ pentru ambele țări, evidențiind parteneriatul strategic continuu al acestora în cadrul alianței NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel