Turcia și Rusia sunt în prag de război în Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:

„La Idlib, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin se îndreaptă spre confruntare. Turcia își extinde prezența militară în provincia siriană. Oare va cere ajutoru NATO?”, se întreabă revista germană Der Spiegel, preluată de paginaderusia.

Rusia și Turcia au început războiul declarațiilor din Siria cu mult timp în urmă. Un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a declarat recent că doar Ankara este responsabilă pentru escaladarea violenței în Idlib. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat mai mult sau mai puțin deschis cu război pe omologul său rus Vladimir Putin: ”Am spus Rusiei, că dacă nu oprește bombardamentele, vom face ceea ce considerăm necesar”.

„Oamenii din regiune se întreabă acum dacă Idlibul va deveni într-adevăr locul de confruntare între trupele turce și ruse. Și asta în pofida faptului că, în ultimii ani, Putin și Erdogan au afișat o prietenie specială”, amintesc jurnaliștii. Dupa tentativa de puci din Turcia din iulie 2016, ambii președinți și-au vorbit de cel puțin de 70 de ori. Erdogan nu are relații mai strânse cu niciun alt șef de stat. În ciuda protestelor americane, Ankara a achiziționat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400. Rusia construiește în Turcia o centrală nucleară.

„Dar oricât de activ își demonstrează Erdogan și Putin aparenta apropiere, cei doi diferă foarte mult în multe probleme de politică externă. Ambii autocrați au opinii diferite asupra Libiei, Ciprului și a conflictului din Nagorno-Karabakh dintre Armenia și Azerbaidjan. Dar rivalitatea lor este cea mai periculoasă în Siria”, arată publicația.

 

Un nou val de refugiați

 

 

În 2015, după ce Turcia a doborât un bombardier rusesc, țările au ajuns în pragul unui război, dar pentru că Erdogan i-a cerut scuze lui Putin, situația a fost dezamorsată. De atunci, ambele state și-au coordonat politicile în Siria. Turcia și-a redus sprijinul pentru rebeli împotriva lui Assad iar Putin i-a acordat lui Erdogan libertatea de acțiune în ofensiva din nord-estul Siriei. Dar acum confruntarea escaladează din nou.

„Asaltul regimului Assad și Rusiei asupra provinciei Idlib pune presiune pe Turcia. Potrivit ONU, peste o jumătate de milion de refugiați sirieni se află la granița cu Turcia, iar Erdogan vorbește despre un milion de refugiați. Turcia, care a primit deja aproximativ 3,5 milioane de sirieni se teme de o altă criză a migrației” - explică publicația.

Regimul sirian a înconjurat mai multe posturi de observare ale armatei turce din Idlib. Erdogan a emis un ultimatum lui Assad. Dacă armata siriană nu își retrage trupele de la posturile de observare ale Turciei până la sfârșitul lunii, Ankara va acționa. Partenerul său din coaliția de guvernare, politicianul de extremă dreapta Devlet Bahceli a cerut deja să elaboreze un plan pentru un atac asupra Damascului pentru „eliminarea tiranului”.

Până în prezent, se pare că Erdogan vrea să adopte o poziție amenințătoare pentru a obține un rezultat mai bun în negocieri. Burhanettin Duran, directorul centrului analitic turc ”Seta”, de pe lângă guvern, a sugerat într-un articol pentru ziarul Daily Sabah că Turcia vrea să creeze la Idlib o zonă tampon precum cea pe care a creat-o în Siria de nord-est.

 

Ce va face NATO?

 

 

Rusia controlează spațiul aerian deasupra lui Idlib. Erdogan este probabil destul de conștient că fără aprobarea lui Putin poate să acționeze în Siria doar într-o măsură limitată. Cu toate acestea, există riscul ca urmare a creșterii prezenței militare și a retoricii războinice situația să poată scăpa rapid complet de sub control. În acest caz, guvernul turc pare să spere la ajutorul occidental. Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a fost la Ankara săptămâna aceasta. „Aliatul nostru, Turcia, este în pericol. Și acest pericol provine din Rusia și de la regimul Assad”.

Și dacă conflictul dintre Turcia și Rusia va continua să crească? NATO va sprijini Turcia?, a întrebat un jurnalist turc.

”Această întrebare va primi probabil răspunsul în curând”, ajunge la concluzia Der Spiegel.

Vezi și: Conflictul din provincia siriană Idlib. Discuţii între generalul rus Valery Gerasimov şi omologul sau turc, Yasar Guler

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel