Pe fondul unui efort general de reabilitare a relațiilor dintre diverși actori în regiune, Ankara și Cairo urmăresc restabilirea dialogului diplomatic, sugerând o deschidere turcă spre reconciliere cu țările din Golf. Ankara a reluat contactul diplomatic cu Cairo pentru prima dată din 2013, a declarat vineri ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.
Tensiunile dintre cele două țări au fost declanșate de către sprijinul Turciei față de fostul președinte egiptean Morsi afiliat Frăției Musulmane din Egipt și, cel mai recent, reaprinse de către războiul din Libia. Potrivit presei europene, două surse egiptene de informații au declarat că Turcia a propus o întâlnire pentru a discuta restabilirea relațiilor. Sursele au declarat ca această comunicare este încă doar preliminară.
Egiptul și Turcia au fost de acord să restabilească „treptat” relațiile „fără nici o condiție prealabilă”, a spus Cavusoglu. Cavusoglu a spus că se așteaptă la o lipsă de încredere între cele doua țări, în primele etape ale reconcilierii. "Din acest motiv, negocierile au loc și continuă în cadrul unei anumite strategii și urmează o foaie de parcurs", a declarat agenția de știri turcească Anadolu, citat de Cavusoglu.
De ce au tăiat legăturile Egiptul și Turcia?
În noiembrie 2013, Egiptul și Turcia și-au expulzat reciproc ambasadorii și au redus contactul diplomatic la nivelul de însărcinat cu afaceri. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe egiptean a citat încercările Ankarei de a „influența opinia publică” și de a sprijini „organizațiilor care încearcă să creeze instabilitate în țară”. La acea vreme, șeful armatei Abdel Fattah el-Sissi, acum președintele Egiptului, tocmai organizase îndepărtarea de la putere a președintelui islamist ales Mohammed Morsi, care era un aliatul natural al Turciei. Arestarea lui Morsi și trimiterea lui închisoare, unde va și muri câțiva ani mai târziu, a făcut ca relațiile dintre vecini să devină extrem de reci și de periculoase pentru stabilitatea din zonă.
Analiștii consideră că Turcia caută să restabilească unele dintre relațiile sale diplomatice tensionate cu țările arabe din jurul său, ca urmare a presiunii crecânde venite din partea SUA. Alături de sancțiunile recente din partea Statelor Unite, datorită cumpărării de către Ankara a sistemului militar S-400 din Rusia, diplomația activă americană a produs masa critică necesară schimbării de sentimente în Turcia.
Cavusoglu a declarat vineri că Turcia este dispusă să răspundă la orice „măsuri pozitive” pe care le iau Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în vederea soluționării tensiunilor cu Ankara. "Nu există niciun motiv pentru care legăturile noastre cu Arabia Saudită să nu fie stabilite. Dacă vor face pași pozitivi, vom face și noi pași pozitivi. La fel și în Emiratele Arabe Unite. Nu vrem să luptăm cu nimeni", a spus el. Uciderea jurnalistului JamalKhashoggi în consulatul saudit din Istanbul a tensionat relațiile celor două țări. Emiratele Arabe Unite și Turcia s-au acuzat reciproc că distrug stabilitatea regional, indicând rolurile lor în războiul libian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News