"În acest moment, opinia administrației (americane) evoluează într-o direcție pozitivă. Bineînțeles, SUA nu este singura cale de ieșire pentru noi", a declarat Erdogan la întoarcerea din Azerbaidjan.
"Dacă este necesar, ca și în cazul sistemelor S-400, negociem şi căutam alternative în afara Statelor Unite.... Avem alternative", a subliniat el.
Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 Viper și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate.
Este de așteptat ca discuțiile cu privire la F-16 să avanseze după ce două amendamente care puneau condiții pentru o potențială vânzare către Turcia ar fi fost eliminate săptămâna trecuta de Senatul SUA din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.).
Proiectul de lege adoptat de Camera Reprezentanților în luna iulie interzicea vânzarea de noi avioane F-16 către Turcia, cu excepția cazului în care administrația Biden certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA. De asemenea, a inclus o descriere a măsurilor concrete luate pentru a se asigura că avioanele F-16 nu sunt folosite pentru "survoluri neautorizate" ale spaţiului aerian al Greciei.
Președintele democrat al Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Bob Menendez, a promis recent că va bloca orice acord privind vânzarea de avioane F-16 către Turcia, până când președintele turc va renunţa la promovarea unor politici agresive.
Întrebat în legătură cu remarcile senatorului, Erdogan a declarat "Declarațiile unor senatori precum Menendez sunt opiniile lor personale, afirmațiile lor personale. Nu reflectă în niciun fel o situație instituțională".
"În plus, relațiile lor cu Grecia fac, de asemenea, obiectul unui studiu separat. De ce sunt atât de părtinitori în această privință?", a adăugat el.
Erdogan a declarat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, de asemenea, că această vânzare ar fi importantă și pentru alianță.
"Doar opoziția lui Menendez nu împiedică acest lucru", a subliniat el.
Turcia e optimistă că în cele din urmă va achiziționa F-16 Block 70/72 Viper
Erdoğan a reamintit întâlnirea sa cu doi senatori americani, Lindsey Graham și Chris Coons, în marja călătoriei sale la New York luna trecută. El a spus că a primit un feedback "pozitiv" din partea senatorilor cu privire la potențialul lor sprijin pentru vânzarea de F-16.
Ankara a promis că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv Rusia, dacă Statele Unite nu-și respectă promisiunea de a livra F-16 Forțelor Aeriene Turcești.
Turciei a încercat să își modernizeze flota aeriană și a încercat să cumpere 40 de avioane F-16 și aproape 80 de kituri de modernizare de la SUA. Biden a declarat că susține vânzarea și că va depune eforturi pentru a-i convinge pe legislatori să aprobe avioanele F-16 pentru forțele aeriene turcești.
Vânzarea de arme americane către Turcia a devenit controversată după ce Ankara a achiziționat sisteme de rachete de apărare S-400 de fabricație rusească. Achizitia a declanșat sancțiuni americane, precum și excluderea Turciei din programul F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News