Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban
Turcia, pagina de facebook a lui Viktor Orban

Zonele din nordul Siriei sunt martorele unor tensiuni de securitate între forțele turce și facțiunea Brigada Suqur Al-Shamal, condusă de Hassan Khairiya. Motivul tensiunii se datorează faptului că partea turcă a emis recent ordine de dizolvare a facțiunii din cadrul așa-numitei Armate Naționale și de a preda sectoarele acesteia Brigăzii de Grăniceri și Poliției Militare.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, măsurile au venit din cauza refuzului facțiunii de a se reconcilia cu forțele guvernamentale siriene și de a deschide punctul de trecere Abu Al-Zindeen, care leagă zonele controlate de facțiunile Armatei Naționale de zonele controlate de regim.

Facțiunile siriene loiale Turciei își exprimă obiecția față de calea actuală de normalizare a relațiilor dintre Ankara și Damasc. O serie de facțiuni, inclusiv Brigada Suqur al-Shamal, au participat la proteste împotriva deschiderii punctului de trecere Abu Al Zindeen, care a venit în aplicarea angajamentelor turco-ruse și în contextul unui efort de normalizare a situației pe teren în regiune și înlăturare a divergențelor care împiedică reconcilierea dintre Damasc și Ankara.

Observatorii cred că decizia de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal este un mesaj de avertizare pentru restul facțiunilor active în nordul Siriei că oricine se revoltă împotriva opțiunilor turcești va fi sortit dizolvării și dispariției.

Decizia de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal a declanșat o stare de neliniște în nordul Siriei. Comandantul Consiliului Militar din Qubaybah al-Mawali din Idlib s-a exprimat împotriva dizolvării, solicitând mobilizarea deplină pentru a sta împotriva deciziei și împotriva oricărei țări care sprijină dizolvarea facțiunii. Acesta a subliniat acceptul membrilor de a face reforme și de a lupta împotriva corupților din cadrul facțiunii fără a o dizolva.

Consiliul Tribal Bani Khalid din nordul Siriei și Consiliul Suprem al Tribului Al Naim au respins, de asemenea, decizia turcă și au lansat un apel către toate facțiunile și membrii tribului să rămână uniți cu Brigada Suqur al-Shamal și împotriva deciziilor luate împotriva acesteia, printre care deschiderea de treceri cu guvernul sirian.

Consiliul General Revoluționar din Guvernoratul Idlib a organizat o demonstrație de protest împotriva a ceea ce a descris drept decizia nedreaptă împotriva Brigăzii Suqur al-Shamal. În același timp, convoaie uriașe aparținând Brigăzii Suqur Al-Shamal s-au îndreptat din Afrin către Al-Nabi Houri, Sheikh Rus și Aboudan în zona rurală din Alep, pentru a crește nivelul de pregătire pentru luptă.

Observatorii spun că decizia Turciei de a dizolva Brigada Suqur al-Shamal s-ar putea extinde și la alte facțiuni care și-au exprimat neliniștea cu privire la posibilitatea normalizării dintre Ankara și Damasc, dar este puțin probabil ca problema să ajungă la punctul de a se confrunta cu forțele turce care își extind controlul asupra regiunii.

 

Tendința de normalizare între Damasc și Ankara îți menține cursul

 

Observatorii subliniază că mișcarea Turciei indică faptul că trendul de normalizare între Damasc și Ankara continuă, chiar dacă există obstacole pe parcurs, în lumina conștientizării ambelor părți că menținerea status quo-ului nu servește intereselor reciproce.

Președinția turcă a negat luni existența unor acorduri privind data și locația unei întâlniri așteptate între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său sirian, Bashar al-Assad.

Agenția rusă Novosti a precizat că există multe zvonuri în mass-media despre această problemă, confirmând totodată că nu există încă un acord în acest sens. Președinția turcă a menționat că va anunța problema reuniunii la momentul oportun, când informațiile vor deveni disponibile.

Comentariul turc asupra întâlnirii vine după ce Damascul a subliniat că nu există nicio posibilitate de apropiere de partea turcă atâta timp cât aceasta din urmă nu se retrage de pe teritoriul sirian.

Ministrul sirian de externe, Faisal al-Miqdad, a explicat la începutul acestei luni că numeroasele sarcini asumate de guvernul sirian vor duce în cele din urmă la eliberarea "fiecărei fărâme de teren ocupată de Turcia și a fiecărei fărâme de teren ocupată de Statele Unite sau de forțe separatiste care s-au pus în slujba tendințelor occidentale".

Ca răspuns la o întrebare despre prezența iraniană și rusă în Siria și încălcarea lor a suveranității siriene, Al-Miqdad a declaraat că acest lucru se aplică "ocupării turcești a pământului nostru".

Prezența turcă în nordul Siriei reprezintă principalul motiv care împiedică normalizarea relațiilor dintre Damasc și Ankara. Damascul dorește, de asemenea, ca Turcia să ridice acoperirea facțiunilor pe care le susține.

Facțiunile s-au format în Siria din 2013 și, cu sprijin regional, de la acea dată până în 2015, au confiscat aproximativ 70% din geografia țării. Situația s-a schimbat după ce Rusia a intervenit în Siria, iar prezența facțiunilor din nord-vestul țării a scăzut.

Controlul regiunii este astăzi împărțit de două tabere. Prima tabără este Armata Națională, care include facțiuni care au operat în cadrul așa-numitei Armate Siriene Libere și este activă în principal în zonele rurale din Alep, Raqqa și Hasakah.

Deși fracțiunile Armatei Naționale sunt teoretic afiliate la Ministerul Apărării în așa-numitul Guvern interimar afiliat Coaliției Naționale pentru Forțele Revoluționare și de Opoziție, în practică Turcia este cea care le controlează finanțarea și deciziile. A doua tabără este reprezentată de Hay'at Tahrir al-Sham, cunoscută anterior ca Jabhat al-Nusra, care își extinde influența asupra guvernoratului Idlib și are relații cu Turcia, deși aceasta din urmă este dornică să arate că există o distanță între ele.

Observatorii consideră că Turcia nu vrea acum să riște să piardă cartea facțiunilor până când viziunea nu devine clară în ceea ce privește calea normalizării cu Damascul. Cu toate acestea, în această perioadă, Turcia are în vedere desființarea facțiunilor care s-au răzvrătit recent împotriva deciziilor sale. Rămâne întrebarea despre următoarea facțiune care va fi desființată după Brigada Suqur al-Shamal.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel