Mercenarii ruşi ai Wagner Group, tot mai prezenţi în Africa. Arme şi suport militar pentru acces la mine de aur şi diamante

S.I. Catalin |
Data publicării:

Cunoscută mai nou pentru prezența sa în războiul din Libia, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group urmăreşte de ceva ani să-şi extindă activitatea pe tot continentul african, luând parte la tot mai multe conflicte militare, lucrând astfel în favoarea intereselor Kremlinului, precizează publicaţia turca Daily Sabah.

Formată în 2014 în Ucraina și deținut de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group este intens implicat în mai multe conflicte militare, nu numai în Ucraina, ci și în întreaga lume, din Orientul Mijlociu până în America Latină. 

Cu toate acestea, cea mai cunoscută prezența acestei companii militare private a fost în ultimii ani în Siria și Libia, unde Rusia a participat activ la războaiele civile desfăşurate în aceste două ţări, folosit mercenarii Wagner Group ca exponenţi ai propriilor sale interese. Deși Rusia nu recunoaște oficial legăturile cu compania militară privată Wagner Group, nenumăratele rapoarte, în special cele realizate de ONU, demonstrează contrariul celor susţinute de Moscova.

După înființarea sa inițială în anul 2016, s-a raportat că Wagner Group are avea aproximativ 1.000 de angajați, cărora li s-au adăugat destul de repede, până în 2017, alţi 6.000. 

Potrivit cotidianului turc Daily Sabah, compania militară privată Wagner Group ar avea sedii în Argentina, Sankt Petersburg și Hong Kong.

 

Arme şi suport militar pentru acces la mine de aur şi diamante

 

Deși angajații companiei nu au voie să facă și să posteze fotografii, să înregistrări materiale video sau să ofere detalii despre locația în care execută misiunii, există multe rapoarte despre prezența mercenarilor Wagner Group în diferite țări.

În ultimii ani, locațiile în care s-a raportat prezența unor mercenari ai Wagner Group au extins destul de uşor - din Libia către (aproape) întregul continent african – unde aceştia nu doar că se implică în conflicte militare din acesta parte a Globului, dar controlează şi companii miniere și de securitate cibernetică.

Ca de exemplu, mercenarii Wagner Group protejează minele de aur și diamante din Republica Centrafricană (CAR), iar pentru acest tip de servicii acestora le revine o cotă parte din veniturile realizate în urma exploatării acestor resurse.

Unele dintre țările africane în care s-a raportat o prezenta însemnată a mercenarilor companiei Wagner Group sunt: Sudanul, Republica Centrafricană (CAR), Zimbabwe, Angola, Madagascar, Sudan, Guineea, Guineea Bissau, Mozambic și (cel mai probabil) Republica Democrată Congo.

De precizat că, atât PMC Wagner Group, cât şi alte companii militare private afiliate acesteia, se bucura de unele privilegii și drepturi în aceste țări – de a utiliza și beneficia de resursele naturale ale acestora și de a le furniza în schimb arme, tehnologie și servicii militare.

Mulți experți susțin că astfel de activități fac parte din viziunea geostrategică a Kremlinului în Africa.

În august 2020, un raport al Ministerului de Externe german susținea că Rusia intenționează să își intensifice cooperarea militară cu țările africane ca parte a noii sale strategii pentru Africa, inclusiv construirea de baze în șase țări de pe acest continen. Documentul intitulat „Noile ambiții ale Rusiei în Africa” sugera că Vladimir Putin a făcut din „Africa o prioritate maximă”.

Mai mult, Kremlinul a fost asigurat prin contracte că „i se va permite construirea de baze militare în șase țări africane”, și anume CAR, Egipt, Eritreea, Madagascar, Mozambic și Sudan. Dar Rusia nu vizează doar o desfășurare permanentă a trupelor sale în Africa, ci se bazează tot mai mult pe armate private sau grupuri de mercenari precum sunt cei ai Wagner Group.

 

Rusia este deja un important furnizor de arme pentru continentul african

 

Cu o cotă de piață de 37,6%, Rusia este principalul furnizor de arme către Africa, urmată de SUA cu 16%, Franța cu 14% și China cu 9%.

Din Africa, se pare că Algeria rămâne cel mai mare cumăpărator de arme rusești, urmată de Egipt, Sudan și Angola.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel