Ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a declarat: "Decizia a arătat încă o dată că Franța este parte din problemă, nu soluția din problema Karabah", transmite Anadolu.
Și Ministerul de Externe al Turciei a criticat decizia Senatului francez. "Rezoluţia votată de Senatul francez este o dovadă de dispreţ faţă de principiile dreptului internaţional (...) din consideraţiuni de politică internă", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat, citat de Agerpres.
Ankara consideră de asemenea că apelul Senatului către Azerbaidjan de a se retrage din teritoriile cucerite este "ridicol, parţial şi rupt de realitate". Estimând că votul Senatului, care nu este constrângător, reflectă "obsesia turcă" a Franţei, ministerul turc a afirmat totodată că Ankara este gata să conlucreze cu Parisul asupra unei reglementări durabile a conflictului.
Votul Senatului francez a intervenit în toiul tensiunilor diplomatice dintre Franţa şi Turcia, legate de dezacorduri asupra Siriei, Libiei şi zonei de est a Mediteranei.
Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lui octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de "islamofobie" pentru că acesta a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed şi pentru discursul său împotriva "separatismului islamist".
Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.
Rusia a trimis în regiunea Nagorno-Karabah forțe de menținere a păcii. Turcia care încearcă și ea să trimită trupe a fost ținută deocamdată la distanță.
În ceea ce privește percheziția ilegală a unei nave comerciale cu pavilion turc de către o operațiune a UE pentru a impune un embargo asupra armelor din Libia, Akar a spus că părțile responsabile încearcă să „dea vina reciproc, deoarece sunt conștiente că a fost ilegală”.
Citește și: Recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah, cerută de senatul francez
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News