Mai vrea sau nu Turcia sisteme S-400? Ankara lucrează la un sistem de apărare antiaeriană care să ''rivalizeze'' cu cel cumpărat din Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul lunii trecute, Turcia și-a testat cu succes sistemul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune Siper. La momentul respectiv, președintele Industriei de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, a declarat că industria turcă de apărare urmăreşte ca sistemul Siper să aibă caracteristici similare cu S-400 al Rusiei.

După cum precizează cotidianul turc Daily Sabah, citând din declaraţiile lui Ismail Demir, sistemul turc de apărare aeriană Siper va avea caracteristici similare cu cele ale sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400 sau chiar îl va depăși pe acesta.

Potrivit lui Demir, Turcia va continua să efectueze diferite teste ale noului sistem de apărare aeriană, planificat să intre in dotarea armatei turce începând cu anul 2023.

„Credem că sistemul va atinge nivelul [de performantă n.a] al sistemului de apărare antiaeriană S-400 sau chiar îl va depăși”, a spus Ismail Demir.

Preşedintele SSB a insistat să precizeze că Turcia va continua să producă noi arme și va avea până la șase sisteme diferite de apărare aeriană. În octombrie, Ismail Demir a anunțat că în următorii câțiva ani Turcia va dezvolta propriul său sistemul de apărare aeriană.

Youtube video image

În toamna anului 2018, Turcia anunţa începerea programului de dezvoltare pentru propriul sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune numit "Siper".

Proiectul Siper este dezvoltat cu participarea şi implicarea celor mai mari companii turce din domeniul apărării, cum ar fi: Aselsan, Roketsan și de Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Industriilor de Apărare (SAGE), parte a Consiliului de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia (TÜBITAK).

Pe lângă  sistemul Siper, care, după cum spun turcii, ar urma să rivalizeze cu S-400 al Rusiei, sistemele de apărare aeriană Korkut, Sungur și Hisar sunt parte a unei strategii mai cuprinzătoare a Turciei de dezvoltare a propriilor sisteme de arme.

Toate aceste sisteme de rachete, fie că sunt cu rază scurtă de acţiune sau cu rază lungă de acţiune, ele urmează să contureze o apărare aeriană stratificată pentru Turcia, așa cum au menționat de mai multe ori oficialii turci din domeniul apărării.

Avem acum sisteme de apărare antiaeriană HİSAR A+ și HİSAR O+ cu o rază de acțiune de până la 20 de kilometri. Vom crea complexul de apărare aeriană cu o rază de acțiune de până la 100 de kilometri. După aceea, vom moderniza acești indicatori în sistemul SİPER. Ne îndreptăm treptat către dezvoltarea unui sistem similar cu S-400”, a spus Demir.

 

După ce a cumpărat S-400 din Rusia, Turcia vrea şi sisteme de apărare antiaeriană SAMP / T, produse de Eurosam

 


La începutul lunii noiembrie precizam într-o altă analiză că Turcia este interesată în continuare să cumpere sisteme de apărare aeriană SAMP / T, produse în comun de Franța și Italia.

Acest sisteme sunt interoperabile cu celelalte sisteme ale NATO și considerate de mulţi o alternativă la S-400 fabricat de Rusia – un sistem pe care Ankara l-a achiziționat, dar alianța militară occidentală se opune integrării acestuia de teamă ca sistemul său de apărare aeriană să nu fie compromise.

Ankara a oficializat în vara anului 2018 acordul său cu compania europeană Eurosam, cu capital francez și italian (prin intermediul companiilor MBDA și Thales ), cu scopul de a dezvolta această inițiativă pentru care, cu un an înainte, s-a aliat cu firmele turcești Aselsan și Roketsan.

Acordul în vigoare, atribuit companiilor Eurosam, Aselsan și Roketsan, implică studiul şi cercetarea, timp de 18 luni, a unui viitor sistem antiaerian turcesc, în pregătirea unui contract ulterior pentru dezvoltarea și producerea sistemului în conformitate cu cerințele operaționale ale forţelor aeriene turceşti.
 
Modelul dorit de Turcia este o versiune dezvoltată pe baza sistemelor actuale de apărare aeriană SAMP-T ale Eurosam.

 

Achiziţia de sisteme S-400 din Rusia

 

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

În luna septembrie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat legăturile țării sale cu Rusia, declarând că achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite.

Declaraţia lui Erdogan venea la scurt timp după ce şeful principalei agenții de export de armament şi tehnică militară din Rusia - Rosoboronexport - anunța că Moscova poartă ultimele consultări cu Ankara pentru încheierea unui acord care presupune livrarea  unui al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400 către Turcia.

La momentul respectiv, CEO-ul Rosoboronexport, Alexander Mikheiev, a declarat în timpul expoziției internaționale de tehnică militară MAKS-2021, că Rusia se așteaptă să încheie negocierile cu Turcia pentru semnarea unui nou acord pentru un al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400, în următoarele luni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel