Turcia caută cu disperare un salvator pentru tancul Altay

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficialii turci din domeniul achizițiilor militare, precum şi angajaţii unei companii militare private au negociat cu o companie sud-coreeană pentru a salva de la eşec programul primului tanc principal de luptă turces, Altay.

Potrivit publicației militare americane Defense News, o sursă oficială turcă, care lucrează în cadrul programului pentru tancul Altay, a declarat, sub protecţia anonimatului, că acest program s-a confruntat cu întârzieri majore din cauza faptului că Turcia nu are acces şi nu dispune de tehnologia necesară pentru a produce trei componente importante, cum ar fi motorul, transmisia și blindajul.

„Nu sunt în măsură să dau o dată pentru începerea producției în serie (a tancului Altay n.r). Tot ce știu este că ne străduim din răsputeri să facem acest lucru posibil”, a precizat oficialul turc pentru Defense News.

Programul de producție al Turciei pentru primul său tanc principal de luptă (MBT), de nouă generație, Altay a început să prindă contur în anul 2018, când guvernul de la Ankara și compania turcă BMC au semnat contractul pentru acesta.

Contractul prevede fabricarea unui prim lot de 250 de unități, suport logistic pe toată durată de viață operațională și construirea unui centru de mentenanţă. Ca parte a contractului, compania BMC ar trebui să proiecteze, să dezvolte și să producă şi o versiune fără echipaj a tancului Altay.

Entuziasmaţi peste măsură de acest program, turcii au inclus într-un document guvernamental, în anul 2019, tancul Altay ca un obiectiv care trebuie realizat până în anul 2020. La sfârşitul anului 2019, Ethem Sancak - acționar principal la BMC - a declarat, fără a ţine cont că se înregistrau deja întârzieri, că tancul Altay va fi lansat în termen de 24 de luni.

Din câte se pare, aşteptările lui Ethem Sancak au fost prea optimiste. Defense News precizează că programul de investiții al Turciei, pentru 2021, lansat la începutul acestei luni, nici măcar nu menționează programul Altay.

Programul Altay este împărțit în două faze: T1 și T2. Faza T1 acoperă producția primelor 250 de unități, iar T2 implică dezvoltarea şi producerea unei versiuni mult mai avansate. În cadrul programului Altay, Turcia şi-a propus să producă în cele din urmă 1.000 de tancuri, urmând să fie produsă și o versiune fără echipaj.

 

Turcii vor un colac de salvare pentru programul tancului Altay

 

Potrivit Defense News, compania BMC a purtat discuții cu compania sud-coreeana Hyundai Rotem pentru a rezolva problemele legate de lipsurile tehnologice care au ţinut pe loc programul militar pentru tancul Altay. Compania BMC poartă discuţii, prin Hyundai Rotem, cu alţi doi producători sud-coreeni din domeniul apărării: producătorul de motoare Doosan și S&T Dynamics, care produce transmisii automate.

Coreea de Sud a întâmpinat probleme similare cu programul său de producție în serie a tancului K2 Black Panther. Realizarea la termen a programului K2 Black Panther a întâmpinat întârzieri tot din cauza problemelor legate de motor și transmisie.

Primele 100 de tancuri K2 Black Panther au fost construite cu un motor Doosan de 1.500 de cai putere și o transmisie automată S&T Dynamics. În cadrul unui al doilea contract, tancurile au început să fie livrate la sfârșitul anului 2016. Dar, după ce transmisia S&T Dynamics a eșuat în timpul mai multor testele de rezistenţă, sud-coreenii au anunțat că al doilea lot de tancuri K2 Black Panther va fi unul ’’hibrid”, deoarece acestea vor avea un motor dezvoltat local și un sistem de transmisie RENK – fabricat de compania germană cu acelaşi nume.

Cu alte cuvinte, turcii vor să folosească pe tancul lor un motor coreea foarte bun, dar şi o transmisie pe care nici coreenii nu o mai folosesc pe tancurile K2 Black Panther.

La început, Turcia spera să doteze tancul Altay cu motorul german MTU și transmisia RENK, dar discuțiile care au avut loc în ultimii ani cu producătorii germani au eșuat din cauza faptului că Germania a oprit vânzările de arme „susceptibile de a fi folosite” de Ankara. Germania este unul dintre numeroasele guverne europene care au limitat exporturile către Turcia din cauza ofensivei sale în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

Programul Altay datează de la mijlocul anilor 1990, dar abia în noiembrie 2018 guvernul turc a acordat BMC un contract de mai multe miliarde de dolari pentru începerea producţiei în serie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel