Turcia are nevoie de avioanele de vânătoare rusești Su-35 și Su-57 într-un eventual conflict cu Grecia

Ionel Copcea |
Data publicării:

Conflictul dintre Turcia și Grecia în ceea ce privește resursele din estul Mării Mediterane pare să se îndrepte către o soluție de forță. Statele Unite stau, deocamdată, în expectativă, Europa înarmează Atena, în timp ce Ankara, în mod aparent, pariază pe armamentele rusești.

Anterior, am mai informat despre modul în care politica expansionistă și agresivă a președintelui Erdogan a dus la formarea unei largi coaliții anti-turce. “Sultanul” s-a ridicat nu numai împotriva multor țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ci și a aliații săi oficiali din cadrul NATO, respectiv Grecia și Franța.

Așa cum era de așteptat, în conflictul dintre Atena și Ankara, Parisul și alte capitale europene sunt gata să-i sprijine pe greci. De exemplu, Londra are în vedere transferul fregatelor sale de tip 23 către Forțele Navale ale Greciei, iar Washingtonul are în vedere vânzarea de fregate din clasa MMSC. Acest lucru ar trebui să neutralizeze dominanța flotei turcești în regiune. La rândul său, Franța este pregătită să ajute Forțele Aeriene grecești. Se estimează că Ankara poate desfășura 206 avioane de vânătoare, împotriva celor 187 de la Atena. Superioritatea turcilor în aer este susținută și de nivelul mai ridicat de pregătire al piloților.

După cum se știe, bugetul militar al Greciei este de trei ori mai mic decât al adversarului său principal, iar din această cauză Forțele Aeriene au fost nevoite să se limiteze la modernizarea flotei existente. Parisul intenționează să uniformizeze echilibrul puterilor în acest domeniu donând către eleni opt avioane de vânătoare de tip Rafale și vânzând alte 10 aeronave de acest tip, la un preț redus. De regulă, un avion francez produs de compania Dassault Aviation costă, pentru un cumpărător obișnuit, 240 de milioane de euro.

În mod oarecum ironic, președintele Erdogan se bazează, în mod clar, pe armele rusești în confruntarea cu “aliații” din NATO. Potrivit publicației turcești Haber7, regiunea disputată din estul Mării Mediterane a fost preluată de sistemele de apărare antiaeriană S-400. Acest lucru înseamnă că turcii controlează acum spațiul aerian situat deasupra zăcămintelor de gaz.

Potrivit revistei americane Military Watch, Ankara intenționează să cumpere de la Moscova 40 de avioane de vânătoare de tip Su-35. Reprezentanții militari turci apreciază foarte mult șansele acestora în lupta împotriva avioanelor grecești F-16 Block V și a avioanelor franceze Rafale. După cum scrie Haber7, pentru mai multă credibilitate, președintele Erdogan ar putea achiziționa din Federație Rusă avioane de vânătoare Su-57 de generația a cincea.

Aceasta ar fi o mișcare politică destul de puternică. Piloții turci cu experiență aflați în posesia unor astfel de aeronave ar avea un mare avantaj în fața avioanelor de vânătoare din generația anterioară.

Avioanele franceze Rafale și cele americane F-16 vor începe să cadă, iar apoi Pentagonul va avea de ales dacă să-și trimită avioanele F-35 “pe frontul Mării Mediterane de Est” sau nu. Există două nuanțe importante. În primul rând, o asistență militară directă către Atena poate fi percepută extrem de negativ la Ankara. În al doilea rând, ar exista și riscul ca și avioanele de vânătoare americane de generația a cincea să înceapă să cadă. Acest lucru ar însemna o mare anti-reclamă pentru produsele industriei militare a Statelor Unite.

În acest context, o decizie a președintelui Erdogan în favoarea achiziționării de avioane de vânătoare de tip Su-57 din Federația Rusă ar reprezenta o mișcare foarte rezonabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel