Turcia ar fi activat S-400 pentru a detecta avioane F-16 ale Greciei. Congresul SUA cere clarificări imediate

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Informațiile potrivit cărora Turcia a activat sisteme S-400 pentru a detecta aeronave F-16 ale Greciei sunt luate în cel mai serios mod de Congresul american, mai ales că în discuție sunt aeronave de vânătoare fabricate de SUA.

În urmă cu câteva zile publicația elenă Ekathimerini, dar și alte publicații din Grecia au anunțat că există informații potrivit cărora turcii ar fi activat radare ale sistemelor antiaeriene rusești S-400 pentru a detecta aeronave de vânătoare de producție americană F-16 aflate sub comanda Greciei.

Incidentul semnalat de mass-media elenă ar fi avut loc pe 27 septembrie în timpul exercițiului militar Eunomia, la care au luat parte Grecia, Franța, Italia și Cipru. Exercițiul a fost organizat pe fondul tensiunilor dintre Grecia și Turcia - state membre NATO - în apele disputate ale Mediteranei de Est.

Interesant este că, așa cum anunța DefenseRomania încă de atunci, tot pe 27 septembrie, în contextul desfășurării exercițiului menționat, aeronavele F-16 ale Greciei și aeronavele F-16 ale Turciei s-au angajat într-un duel aerian.

Ankara a publicat atunci o înregistrare video în care se poate observa cum avioanele de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene Turce au interceptat şi urmărit șase avioane F-16 ale Greciei, care decolaseră din Creta pentru a se îndrepta spre sudul Ciprului.

 

SUA vor clarificări urgente în ceea ce privește activarea S-400 pentru a detecta F-16

 

Publicația DefenseOne scrie despre îngrijorările senatorilor americani în ceea ce privește o posibilă activare a radarelor sistemelor antiaeriene rusești S-400 pentru detectarea aeronavelor F-16.

Problema este că nimeni nu pare să știe ce s-a întâmplat de fapt iar Pentagonul nu a avut nicio reacție.

A existat, e adevărat, o reacție a unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat care s-a rezumat doar să precizeze că oficialii americani „sunt conștienți de aceste informații” apărute în presă elenă.

Sursa citată precizează că mai mulți senatori americani i-au solicitat într-o scrisoare secretarului de stat Mike Pompeo să facă lumină în acest caz. Senatorii americani cer să se precizeze dacă informațiile apărute în presa elenă sunt reale și solicită din nou Washingtonului să impună sancțiuni împotriva Turciei ca urmare a achiziționării sistemelor rusești S-400.

Semnatarii scrisorii își manifestă îngrijorarea că activarea radarelor S-400 pentru a detecta aeronave F-16 fabricate în State poate oferi Rusiei capacitatea de a accesa informații cu caracter secret din programul american.

 

Turcia și SUA, o relație complicată în programul F-35

 

CITEȘTE ȘI: Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400, văzute pe străzile din Turcia (Foto/Video)

Ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400, SUA au exclus Turcia din programul F-35. Washingtonul a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze cele șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

Cele șase avioane F-35 Lightning II, care vor intra în serviciul US Air Force, au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, Ankara fiind suspendată din program.

SUA susțin că sistemul S-400 ar putea fi folosit de Rusia pentru a obține detalii clasificate despre avion și este incompatibil cu sistemele NATO.

În ciuda suspendării unilaterale din programul F-35, Turcia precizează că va continua să producă componente pentru aeronavele de generația a V-a până în 2022.

CITEȘTE ȘI: Militarii turci se plâng că sistemele S-400 rusești sunt defecte

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel