Turcia aduce noi modificări proiectului său de distrugător TF-2000

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Marina turcă a dezvăluit modificările care vor fi aduse viitorului său distrugător echipat cu rachete ghidate. Principalele noutăți se referă la introducerea de noi sisteme de arme autohtone și la creșterea gradului de modularizare. Comandantul Forțelor Navale ale Turciei, Amiralul Ercüment Tatlıoğlu, a vizitat, pe 28 februarie la Istanbul, Comandamentul Șantierului Naval și Biroul de Proiectare al Marinei, unde a fost informat, printre altele, despre programul navei de luptă TF-2000, a cărei proiectare a început în iulie 2017.

Distrugătorul TF-2000 reprezintă a treia fază a Proiectului Nava Națională (MİLGEM) după corveta din clasa ADA și fregata din clasa İSTİF, faza a patra urmând să fie portavionul autohton despre care s-a anunțat că va avea aproape aceleași dimensiuni ca portavionul britanic HMS Queen Elizabeth.

Misiunea principală a TF-2000 este de a detecta și distruge rachetele ghidate, inclusiv pe cele balistice.

În noul design, a fost introdus încă un modul de 32 de lansatoare verticale universale de rachete (VLS) în locul sistemului de lansare  a rachetelor antinavă (patru lansatoare a câte patru rachete ATMACA fiecare).

Astfel,distrugătoarele TF-2000 vor avea în total 96 de celule MIDLAS VLS, 32 la prova și 64 la mijlocul navei. Din aceste celule vor putea fi lansate rachete antiaeriene precum SİPER, HİSAR-D RF și ESSM, precum și rachete antinavă ATMACA și de croazieră GEZGIN. Turcia continuă și efortul de dezvoltare a unei rachete naționale similare cu ESSM, într-un singură celulă verticală de lansare urmând să fie introduse patru rachete.

O altă schimbare sunt sistemele de apărare apropiată (CISW – close-in weapon system). În noul design, va exista în partea din față a navei un CIWS cu rachete fabricat autohton, în timp ce un un al doilea CIWS, de tip tun automat, va fi instalat la pupa.

Pe lângă sistemele de arme tradiționale, se preconizează că TF-2000 va fi echipat cu un tun electromagnetic autohton (Șahi-209) și/sau cu tun de calibru 127 mm, precum și cu o armă laser NAZAR.

Sunt, de asemenea, unele modificări privind lungimea, deplasamentul și viteza. Astfel, lungimea navei a scăzut de la 166 de metri la 149, în timp ce deplasamentul maxim s-a redus de la 8500 de tone la 8300, iar viteza a scăzut și ea de la 28+ noduri la 26+.

TF-2000 va avea 130-150 de membri ai echipajului, numărul total al locurilor de cazare urmând să fie de 200. Raza de acțiune este estimată la 5.000 de mile marine pentru o viteză de 18 noduri. Nava trebuie să aibă, de asemenea, o capacitate operațională de minim 45 de zile fără reaprovizionare.

Deocamdată, Turcia intenționează să construiască patru distrugătoare TF-2000 (navele 9, 10, 11 și 12 din cadrul proiectului MILGEM). Primul distrugător este așteptat să devină operațional în prima jumătate a anilor 2030, potrivit publicației Savunma Sanayi ST (Industria Apărării ST).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel