Turcia acuză Franța că prin dislocarea avioanelor Rafale în Cipru încalcă acordurile din 1960

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Turcia a reacționat exercițiului militar efectuat de mai multe state în Mediterană ca urmare a tensiunilor dintre partea turcă și Grecia. Ankara acuză în acest sens Franța, care participă la manevrele militare, că încalcă acorduri ce datează din 1960.

În urmă cu două zile, trei aeronave Rafale ale Forțelor Aeriene Franceze și trei F-16 aparținând Greciei au aterizat la Baza Militară Andreas Papandreou din Paphos, Cipru, informa publicația elenă Ekathimerini. Acestea urmează să ia partea la exercițiul comun la care mai participă, pe lângă Franța, și Grecia, Italia și Cipru. Din partea Armatei franceze, la exerciții, va participa și fregata Lafayette.

Însă desfășurarea avioanelor Rafale în insula Cipru a stârnit furia Turciei. În cursul acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara a reacționat și a acuzat vehement Parisul că prin desfășurarea aeronavelor Rafale în Cipru, Franța, care nu e un garant al insulei, încalcă acordurile din 1960, făcând referire la acordurile privind independența insulei.

 

Turcia acuză Franța că alimentează tensiunile și încurajează Grecia, care e „responsabilă de escaladarea din Mediterană”

 

Totodată, potrivit Daily Sabah, Ankara acuză Franța că „încurajează partea cipriotă și elenă care sunt responsabile de tensiunile existente în Mediterana de Est” iar acțiunea Parisului riscă să escaladeze tensiunile „într-o manieră periculoasă”. 

Cipru este divizată după intervenția militară turcă din 1974, în urma căreia ciprioții greci din partea de nord au fost expulzați în sud. 

Amintim că Grecia, Franţa, Italia şi Cipru efectueză un exerciţiu militar comun în estul Mediteranei, unde tensiunile dintre Atena şi Ankara au escaladat.

Exerciţiul va avea loc între 26 şi 28 august la sud de Creta şi Cipru.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat pe data de 10 august, când Ankara a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.

Pe de altă parte, în urmă cu două zile, ministrul de externe german Heiko Maas s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia, ţări care în opinia sa prin ceea ce fac ''se joacă cu focul'' în Mediterana.

CITEȘTE ȘI: Erdogan spune că Turcia nu va face 'niciun pas înapoi' și avertizează Grecia că cei ce o 'aruncă' în fața turcilor o vor abandona

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel