Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Potrivit publicației americane Bloomberg, care citează surse proprii, compania turcească Baykar Makina a vândut Ucrainei mult mai multe drone de atac decât a anunțat anterior, provocând astfel un val de reproșuri din partea autorităților ruse. În plus, noi contracte pentru livrarea de drone urmează să fie încheiate în perioada următoare.

Bloomberg nu a menționat cu exactitate numărul de drone de atac de tip Bayraktar TB2 aflate în prezent în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, dar alte cel puțin 24 de aparate de zbor fără pilot sunt pregătite pentru livrarea în interesul Kievului.

“Începând din anul 2019, Ankara a vândut Ucrainei zeci de drone, împreună cu stații de conducere și rachete pentru acestea. Prin vânzarea dronelor Bayraktar, Turcia a devenit unul dintre aliații principali ai Ucrainei”, se arată în articolul din Bloomberg, preluat de sursa rusească Topcor.ru.

 

Ucraina ar fi interesată și de drone Bayraktar Akinci

 

Recent, pe Internet au apărut fotografii cu drone medii Bayraktar TB2 și grele Akinci cu însemnele Forțelor Armate ale Ucrainei, ceea ce ar putea indica existența unor negocieri între Kiev și Ankara privind livrările viitoarea ale celei  mai recente drone turcești.

Bayraktar Akinci este o dronă de cercetare și atac, cu rază lungă de acțiune la altitudine mare, capabilă să transporte o sarcină utilă de 1.350 de kilograme. Greutatea maximă la decolare a dronei depășește 5,5 tone, iar durata de zbor a acesteia este de 24 de ore. Între altele, drona poate să întrebuințeze rachete de croazieră SOM fabricate în Turcia, cu o bătaie de aproximativ 200 de kilometri și o greutate de 230 de kilograme. Drona Akinci poate transporta simultan două rachete de acest tip.

După cum scrie Bloomberg, mai multe proiecte comune sunt în curs de negociere între Ucraina și Turcia. Este vorba, în special, despre dezvoltarea și producerea unei rachete purtătoare de clasă medie, pe baza rachetei Zenit-2, cu două stadii de ardere. Transferul unor astfel de tehnologii va permite Ankarei să urgenteze crearea propriilor rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune.

Trebuie precizat faptul că, în seara zilei de 03 decembrie, președinții Federației Ruse și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au purtat o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat, între altele, și despre conflictul din estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a subliniat cu această ocazie acțiunile provocatoare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește întrebuințarea dronelor de producție turcească în Donbas. Cei doi președinți au convenit că încercările de a exercita presiuni asupra republicilor nerecunoscute nu vor duce la o soluționare a conflictului, ci la o agravare a acestuia.

 

Ucraina nu trebuie să-și facă iluzi privind invulnerabilitatea dronelor Bayraktar TB2

 

Comentariul autorului: Bazându-se pe experiențele obținute în timpul unor conflicte recente, precum cele din Siria, Libia, dar mai ales din Nagorno-Karabakh, Ucraina a ales să mizeze pe dronele turcești de tip Bayraktar, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente, sunt relativ ușor de procurat și nu sunt nici foarte scumpe.

Cu toate acestea, potrivit experților militari, inclusiv americani, militarii ucraineni nu trebuie să-și facă iluzii cu privire la invulnerabilitatea dronelor turcești. Moscova a ținut și ea cont de lecțiile învățate în ultimele conflicte și are pregătite răspunsuri pentru lupta împotriva dronelor Bayraktar. Este vorba, în primul rând, despre mijloace de război electronic, sisteme de rachete antiaeriene și propriile drone de luptă.

După cum a informat recent și publicația Forbes, Rusia dispune de sisteme moderne de război electronic, de apărare antiaeriană și de stații radar, cu ajutorul cărora poate găsi și neutraliza ușor dronele Bayraktar TB2, fără ca acestea să creeze o amenințare la adresa forțelor și mijloacelor din raioanele de ducere a luptelor.

Este vorba, în primul rând, despre complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, modernizat pentru lupta împotriva dronelor, precum și de o serie de drone puternice precum Orion, Orlan-10 și Outpost. Acestea din urmă sunt capabile să efectueze cercetarea la distanțe medii și lungi, precum și să transmită date despre ținte la lansatoarele multiple de proiectile reactive Smerch. De asemenea, partea rusă dispune și de drone kamikaze Kub și Lancet, care au fost testate în exerciții și în timpul ostilităților din Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel